Eläkeläisten synodaalikokous pohti reformaatiota ja ekumeniaa | Tampereen hiippakunta

Eläkeläisten synodaalikokous pohti reformaatiota ja ekumeniaa


Tampereella kokoontui perjantaina 18.8. eläkeläisten synodaalikokous. Piispa Matti Repo kutsui eläkkeellä olevat papit ja lehtorit kokoukseen teemoilla Reformaatio ja Ekumenia. Vuoden 2016 varsinaiseen synodaalikokoukseen Tampereelle kutsuttiin vain aktiivisesti työelämässä olevat, joten tähän nyt toteutettuun jälkisynodaaliin kutsun saivat 2016 jo eläköityneet papit ja lehtorit. Kokous pidettiin Hotelli Rosendahlissa ja Piispantalossa Tampereella.

Kokous alkoi piispan johtamalla laudeksella. Aamupäivää jatkoi kolme asiantuntijaluentoa ja niiden virittämä keskustelu.

Jumala katsoo meitä Kristuksen läpi ja näkee meidät kauniina.

Hattulan seurakunnan vt. kappalainen, TT Miikka Anttila alusti keskustelua otsikolla Lutherin teologian esteettisyys. Puheessaan Anttila muistutti Lutherin sanoista: ”Syntisiä ei rakasteta sen tähden että he ovat kauniita, vaan he ovat kauniita sen tähden, koska heitä rakastetaan.” Näin vanhurskauttaminen on Anttilan sanoin läpikotaisin esteettinen tapahtuma: ”Jumala katsoo meitä Kristuksen läpi ja näkee meidät kauniina.”

Anttila kyseli puheessaan, miten meidän tulee toimia ja mitä meidän tulee nähdä, jos Jumala kerran näkee maailmassamme pelkkää puhtautta ja kauneutta. Omana vastauksenaan hän muotoili kristityn tehtävän esteettiseksi tehtäväksi: ”Nähdä kauneutta sielläkin, missä se on katseilta piilossa, jopa siellä, missä silmille näyttäytyy pelkkää rumuutta ja pahuutta.”

Polttavaa sanomisen tarvetta

Yliopistonlehtori, TT Päivi Salmesvuori kysyi esityksessään Reformaation naiset, keitä meidän pitäisi muistaa. Salmesvuori availi vastausta valottaen kuvaa reformaation naisiin Lutherin aikalaisten, reformaatiota aktiivisesti edistäneiden kahden naisen, Argula von Grumbachin ja Katarina Schütz-Zellin kautta, jotka Salmesvuoren sanoin ”kokivat polttavaa sanomisen tarvetta”.

Luterilaisuus on lähtökohtaisesti ekumeenista.

Kirkon ulkoasianosaston johtava asiantuntija, TT, dosentti Tomi Karttunen johdatteli ekumenian taustaan ja juuriin, mutta myös katsomaan ekumeniaa juuri nyt. Esityksessään Vastakkainasettelusta yhteyteen – luterilaisuuden ekumeeninen tie Karttunen muistutti, että luterilaisuus on lähtökohtaisesti ekumeenista, liittymistä vanhan kirkon perintöön. Ekumenian tavoitteena on kirkon näkyvä ykseys, kuten kirkon Kohtaamisen kirkko-toimintalinjauksessakin todetaan.

Iltapäivällä kokousväki siirtyi Piispantaloon Pyynikille, jossa jatkettiin rukoushetkellä ulkona. Rukoushetkessä Piispantalon pihaan istutettiin luumupuu reformaation merkkivuoden kunniaksi ja tulevaisuuden ja toivon merkiksi. Puun istuttamisella liityttiin myös merkkivuoden projektiin, jossa kirkot ja yhteisöt istuttavat kaikkiaan 500 puuta Wittenbergiin.

Älkää unohtako osoittaa vieraanvaraisuutta, sillä jotkut ovat yösijan antaessaan tulleet majoittaneeksi enkeleitä.

Iltapäivän keskusteluun kokousväen johdatti Tampereen hiippakunnan verkosto- ja yhteisötyön asiantuntijana työskentelevä, TT, dosentti Hanne von Weissenberg. Kolme aabrahamilaista uskontoa – kristinusko, juutalaisuus ja islam – ovatko ne veljiä vai vieraita, sisaria vai serkkuja? Monikulttuurisuuden haasteista Suomen kirkolle ja uskontodialogin merkityksestä von Weissenberg haastatteli myös hiippakuntadekaani, TT Ari Hukaria. Kokousväki paneutui kunnioittavaan keskusteluun kirjoituksista Tanakista, Koraanista ja Raamatusta luettujen vieraanvaraisuutta kuvaavien jakeiden kautta.

Esitykset ladattavaksi:

Piispan puhe: https://tampereenhiippakunta.fi/vahassa-uskolliset/

MiikkaAnttila

Päivi Salmesvuori: synodaali_Salmesvuori

Tomi Karttunen: Ajankohtaista ekumeniasta 18.8.17

Kuvagalleriaa voi selata täältä.

 

Kokousväki yhteiskuvassa Piispantalon patiolla. Kuva: Jussi ValkeajokiEvankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta