Kaipaatko rohkeutta uudenlaiseen teologiseen ajatteluun ja toimintaan osana luomakuntaa? Haluatko olla mukana tekemässä kokeilevaa ekoteologiaa ihan käytännössä? Kiinnostaako tutustua ekoteologian ajankohtaisiin teemoihin?
Ensi vuonna järjestettävässä Ekoteologiaa lähiluonnossa -koulutuksessa etsitään luovien kokeilujen kautta toimintatapoja, teologiaa ja hengellisyyden muotoja, jotka mahdollistavat seurakunnissa ja yhteiskunnassa muutoksen kohti ekologista oikeudenmukaisuutta.
– Pilotoimme pari vuotta sitten hiippakunnallisen ekoteologisen koulutuspolun, jossa yhdistyivät ajattelu ja tekeminen. Palautteesta rohkaistuimme rakentamaan ekoteologista koulutusta koko kirkon henkilöstöä varten yhteistyössä Step koulutuskeskuksen kanssa, kertoo hengellisen ohjauksen pastori Jussi Holopainen.
– Ilmaston lämpeneminen ja luontokato haastavat toisin ajattelemiseen ja tekemiseen, myös yhteistyöhön paikallisesti eri toimijoiden kanssa. Ekoteologiaa luonnossa – koulutus tekee tälle tilaa, Holopainen sanoo.
Entä miksi kannattaa lähteä koulutukseen?
– Saat koulutusryhmän ja vertaisen oppimisen tuen omalle ajattelulle ja tekemiselle. Kansainväliset tuulahdukset kytkevät myös omaa tekemistä laajempiin yhteyksiin. Missä mennään ekoteologian tekemisessä Iso-Britanniassa ja Ruotsissa? Entä eri puolilla Suomea?
Kouluttajina pääosin Tampereella AitO-keskuksessa järjestettävässä koulutuksessa toimivat Jussi Holopainen, ekoteologi Pauliina Kainulainen ja kirkkoherra Tero Matilainen.
Koulutuksessa vierailee myös muita asiantuntijoita, muun muassa ympäristötunteiden asiantuntija, teologian tohtori Panu Pihkala, eläinteologi ja kuvataiteilija Limppu Witick, kirkon ympäristötyön asiantuntija Ilkka Sipiläinen ja kirkon ulkoasiain osaston asiantuntija Vesa Häkkinen.
Kansainvälisiä näkökulmia ekoteologian soveltamiseen seurakuntatyössä tuovat etäyhteyksin pappi ja kirkkonsa ympäristötyön asiantuntija Grace Thomas Manchesterin hiippakunnasta Englannin anglikaanikirkosta sekä kirkkoherra, teologian tohtori Per Friberg Ruotsin ev.lut. kirkosta. Koulutuksessa ovat mukana myös We make a transition -hanke sekä Pirkanmaan Ilmastotoimintakeskus.
Koulutuksen järjestää STEP koulutuskeskus yhdessä Tampereen hiippakunnan ja Tampereen ev.lut. seurakuntien kanssa.
Koulutukseen ilmoittaudutaan Kirkon henkilöstökoulutuskalenterin kautta.
Lue lisää koulutuksen esitteestä: Ekoteologiaa lähiluonnossa -koulutus Kirkon henkilöstökoulutuskalenterissa