Teksti: Vesa Keinonen Kuvat: Anssi Nurmi
Luterilainen kirkko toimii eri puolilla maailmaa monenlaisissa yhteiskunnissa. Vakaiden Pohjoismaiden vastapainoksi kirkon on koitettava selviytyä maissa, jotka ovat voimakkaiden sisäisten mullistusten kourissa.
Näitä asioita pohdittiin 31.8. Kirkon mission päivässä Tampereen Kalevan kirkossa. Tilaisuuden toteuttivat yhteistyössä Tampereen hiippakunta, Turun arkkihiippakunta sekä Tampereen tuomiokirkkoseurakunta.
Päivän aluksi Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo alusti aiheesta Mitä on missio?
Hän kiinnitti huomiota siihen, että tilaisuuden ohjelmassa ei näkynyt olleenkaan suomen kielen sanaa ”lähetystyö”. Sen sijaan siinä esiintyi monessa kohdassa sana ”missio”.
– Ehkä ”lähetystyö” tuo mukanaan mielleyhtymiä pakanamaille lähetetyistä työntekijöistä, jotka toisella puolella maailmaa vieraassa kulttuurissa levittävät sanomaa Kristuksesta.
Piispa muistutti myös siitä, että viime vuosikymmenten kansainvälisessä ja ekumeenisessa lähetysteologiassa on siirrytty puhumasta kirkon lähetyksestä kohti Jumalan lähetystä.
– Jumalalla on missio, jota hän toteuttaa kirkon välityksellä, tai paremminkin, Jumalalla on missio, ja hän kutsuu kirkon ottamaan siihen osaa.
Venezuelan ev. lut kirkko sinnittelee kriisin keskellä
Eteläamerikkalainen Venezuela on nykyisin aika usein esillä Suomenkin uutisissa. Maa on käytännössä jatkuvan kriisin keskellä.
Räjähdysmäisesti kasvava inflaatio sekä elintarvike- ja lääkepula ovat johtaneet laajoihin mielenosoituksiin ja väkivaltaisuuksiin, jotka on tukahdutettu kovalla kädellä.
– Yhteiskunnassamme on hyvin paljon köyhyyttä ja väsymystä. Peräti kahdeksan miljoonaa venezuelalaista onkin paennut muualle. Iso osa heistä on erilaisia ammattilaisia ja meillä onkin nyt osaamistyhjiö, kertoi Tampereella vieraillut Venezuelan ev. lut. kirkon piispa Gerado Hands.
Hänen mukaansa kirkolliset organisaatiot eivät voi toimia Venezuelassa vapaasti. Seurakuntien jäsenmääräkin on vähentynyt huomattavasti.
– Yritämme kuitenkin puhua vapaasti, vaikka riski on koko ajan olemassa.
Venezuelan ev-lut kirkko on resursseiltaan vaatimaton verrattuna esimerkiksi suomalaiseen sisarkirkkoonsa. Piispa Hands kiittikin suomalaisia erittäin merkittävästä avusta.
– Me olemme köyhä kirkko. Ilman teiltä ja muista maista tulevaa apua työmme olisi mahdotonta.
Suomen Lähetysseura tukee Venezuelassa muun muassa kirkon diakoniatyötä, lasten turvakotia ja esikoulua sekä tarjoaa psykososiaalista ja hengellistä tukea. Lähetysseuran paikallinen kumppani on Venezuelan evankelis-luterilainen kirkko.
Myanmarissa työtä riittää köyhien ja pakolaisten parissa
Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Myanmar on etnisesti ja kulttuurisesti hyvin heterogeeninen maa. Siellä vaikuttaakin peräti neljä luterilaista kirkkoa.
Tampereelle oli saapunut puhumaan Myanmarin evankelis-luterilaisen kirkon pastori James San Aung. Hän toimii myös Myanmarin luterilaisen kirkon piispan kansainvälisten asioiden avustajana.
– Työskentelen lisäksi luterilaisen seminaarin rehtorina. Oppilaitoksesta valmistuu erilaisia kirkon työntekijöitä esimerkiksi diakoniatyöhän sekä opettajia.
Venezuelan tavoin myös Myamarin sisäinen tilanne on jännitteinen. Maassa oli sotilasvallankumous vuonna 2021 ja tilanne on sen jälkeen pysynyt arvaamattomana.
Myanmarissa on esiintynyt myös eri uskontokuntien välisiä levottomuuksia. Maan vähintään 54 miljoonasta asukkaasta noin 80 % on buddhalaisia. Kristittyjen osuus on 6-7 %.
Pastori James San Aungin mukaan luterilainen missio käynnistyi Myanmarissa vuonna 1998 ja se on kasvanut maltilliseen tahtiin.
– Kirkossamme on nyt noin 3000 jäsentä ja 18 seurakuntaa. Olemme siis pieni mutta energinen kirkko.
Vuodesta 2010 Myanmarin evankelis-luterilainen kirkko on ollut Luterilaisen maailmanliiton jäsen. Kolme vuotta myöhemmin se otettiin mukaan maan kaikkien luterilaisten kirkkojen liittoon.
– Vuodesta 2017 olemme kuuluneet Mekong Mission Forum (MMF) järjestöön. Se edistää Mekong-joen alueella tapahtuvaa lähetystyötä.
Myanmarissa on konfliktien ja köyhyyden seurauksena paljon pakolaisia, joiden auttamisessa myös maan evankelis-luterilaisella kirkolla riittää työtä.
– Pystymme Suomen Lähetysseuran tuella antamaan näille ihmisille ruuan, lääkkeiden ja vaatteiden kaltaista kiireellistä apua. Meillä on mahdollisuus tarjota myös psykososiaalista tukea sekä välittää toivon viestiä, San Aung kertoi.
Lue myös piispan puhe Kirkon mission päivässä Kalevan kirkossa 31.8.2024: Mitä on missio? | Piispa Matti Repo