Vetoomus:
Koventunut kielenkäyttö ja vastakkainasettelu heikentävät yhteiskunnallista luottamusta ja turvallisuuden tunnetta. Ivallinen tai henkilöihin kohdistuva puhe voi loukata syvästi. Aikuisilla on vastuu omasta käytöksestään ja sanoistaan. Hyvää yhteiskuntaa ei voi rakentaa pilkkaamalla, viholliskuvia luomalla tai normalisoimalla kiusaamisen ja väkivallan kulttuuria.
Vaadimme ja haluamme myös osaltamme edistää parempaa keskustelukulttuuria ja aikuisten ihmisten vastuunkantoa omasta puhetavastaan ja käytöksestään niin yhteiskunnallisessa keskustelussa, sosiaalisessa mediassa kuin kaikissa kohtaamisissa.
Kova ja kärjistävä kielenkäyttö etäännyttää ja eriyttää ihmisiä toisistaan.
Jokainen tarvitsee yhteiskunnassamme turvallisuutta ja toivoa. Etenkin haavoittuvassa asemassa olevat tarvitsevat kokemuksen, että he ovat arvokkaita ja heistä pidetään huolta. Heidän äänelleen ja kokemuksilleen on annettava enemmän tilaa yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Me aikuiset olemme myös vastuussa siitä, millaista yhteiskuntaa ja tulevaisuutta me rakennamme lapsille ja nuorille.
Jokainen voi edistää yhteiskunnassamme turvallisuutta ja toivoa. Myötätunto ja kunnioitus kuuluvat yhtä lailla niin arjen kohtaamisiin kuin yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Matti Repo, Tampereen hiippakunnan piispa
Heli Pruuki, Yhteisen kasvatuksen johtaja Tampereen seurakunnat
Ville Aalo, Diakonian ja yhteiskuntavastuun johtaja Tampereen seurakunnat
Jarmo Kokkonen, Jumalanpalvelus ja kasvatus -yksikön johtaja Kirkkohallitus
Kalle Kuusimäki, Diakonia ja yhteiskunta -yksikön johtaja Kirkkohallitus
Vetoomus syntyi Diakonian ja kasvatuksen päivillä, jossa teemana on ollut ulkopuolisuuden ehkäisy. Loppuunmyyty tapahtuma kokosi Tampereelle 1800 kirkon diakoniatyön ja kasvatuksen työntekijää 8.-10.1.2025.