Tulevaisuuspuhe on pahimmillaan haikailua menneeseen tai pelkkää alakuloisten käyrien toistamista. Parhaimmillaan se on yhteistä ajattelua, muutoksen muovaamista, rohkeaa eteenpäin katsomista. Kun ympärillä tapahtuu monenlaista, nykyisen varmistelu voi tuntua houkuttelevammalta kuin tulevaisuuden työstäminen. Kuitenkin juuri tässä kohtaa on oikea hetki tarttua tulevaisuuden johtamiseen. Se tarkoittaa tiedon ja toivon kanssa työskentelyä. Tulevaisuustyössä on tärkeää ymmärtää realiteetteja, jotta ei rakenneta utopiaa. Yhtä tärkeää on osata kuvitella hyviä ja toivottuja tulevaisuuksia, jotta on jotain, mitä tavoitella. Olennaista on kysyä, millaista tulevaisuutta seurakunnassa halutaan rakentaa. Mitä muutosta pitäisi tapahtua tänään, jotta kolmen, kymmenen ja kolmenkymmenen vuoden kuluttua tavoite olisi saavutettu? Tulevaisuuden kuvitteleminen on ensimmäinen askel sen muotoilemisessa. Toinen on rohkeus katsoa riittävän kauas – ei ainoastaan kolmivuotiskaudelle. Kolmas on kyky nähdä nykyhetki alkukohtana hyvälle muutokselle.
Visioita ja konkreettista tukea
Tampereen hiippakunnassa on visio, että tänään syntyvän lapsen aikuisuudessa kirkko on vielä enemmän merkityksellinen, toivoa tuova ja kestävää elämää elävä yhteisö. Siksi kapitulin tehtävä on tukea hengellisesti, toiminnallisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävän tulevaisuuden toteutumista seurakunnissa. Ennen kaikkea haastamme jokaista seurakunnan johtajaa, luottamushenkilöä ja vastuunkantajaa tulevaisuustyöhön. Tarjoamme tukea, kun seurakunta haluaa tarttua tulevaisuuden ajattelemiseen. Konkreettisesti seurakunnilla on mahdollisuus kysyä kapitulin väkeä tai konsulttiverkostoa mukaan yksittäiseen työskentelyyn tai isompaan prosessiin. Lisäksi talouden asiantuntija on käytettävissä talouden ja kiinteistöjen tulevaisuusanalyysiin.
Työryhmiä ja ajattelun areenoita
Tulevaisuustyön tueksi olemme koonneet työryhmiä ajattelemaan hiippakunnan laajuisesti seurakuntien tulevaisuuden kannalta keskeisiä kysymyksiä liittyen toimintaan, henkilöstöön, hautaustoimeen, talouteen ja kiinteistöihin. Kesällä aloittavien työryhmien tuottamaa materiaalia pääsee niiden työskentelykaudella (2024-2025) seuramaan hiippakunnan sivujen kautta. Seuraavan vuoden aikana oma tulevaisuustyöskentelymme tarkoittaa yhteisiä ajattelun areenoita. Erityisesti sellainen on 4.-5.4. 2025 toteutuva Tulevaisuusfoorumi Tampereella. Sinne kutsutaan mukaan erityisesti seurakuntien johtamisesta vastuuta kantavia.
Tulevat sukupolvet ja toivo
Tulevaisuuden muotoilussa on aina kyse myös vallasta. Siksi pitää pysähtyä kysymään myös sitä, keiden ääntä tulevaisuuden suunnitelmissa kuullaan. Keiden kaikkien pitäisi päästä mukaan ajattelemaan, että elämä olisi kaikelle luodulle kestävää? Hiippakunnan tulevaisuustyöskentelyn aloittaneissa tulevaisuustaajuus -työpajoissa viesti oli selvä: on kuunneltava nuoria, heidän on tulevaisuus. Nuorten vaikuttajaryhmät ovat hyvä mahdollisuus ottaa nuoret entistä aktiivisemmin tekemään seurakunnan tulevaisuutta. On kuunneltava myös heitä, joilla ei automaattisesti ole äänivaltaa: Vetoomus tulevaisuuteen
Parhaimmillaan tulevaisuuden johtaminen on toivolla johtamista. Toivon syvin lähde on Jumalassa. Toivossa on kyse enemmän kuin itsestämme. Ja se on aika vapauttavaa.
Terhi Törmä, hiippakuntadekaani