Yhteisymmärrysviikko on YK:n vuosittainen ja maailmanlaajuinen teemaviikko (The World Interfaith Harmony Week), joka sijoittuu helmikuun 1. viikolle. Teemaviikko kannustaa uskonnollisten ja katsomuksellisten yhteisöjen kohtaamiseen ja yhteistoiminnan vahvistumiseen. Maailmanlaajuinen yhteisymmärrysviikko perustuu kahteen periaatteeseen: hyväntahtoisuuteen (Love of Good) ja lähimmäisen rakkauteen (Love of Neighbour) kutsuen näin yhteen niin uskonnottomat kuin eri uskontojen edustajat. Yhteisymmärrysviikkoa on juhlittu vuodesta 2011 lähtien. Viikko perustuu kristittyjen ja muslimien yhteiseen The Common World -aloitteeseen (2007).
Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja sen seurakunnat ovat viikon avaintoimijoita niin valtakunnallisen kuin paikallisen katsomusten välisen dialogin tasolla. Uskontodialogi voidaan itsessään nähdä myös kirkon ja kristillisten toimijoiden kutsumuksena: Raamatussa Jumala kutsuu vieraanvaraisuuteen ja rakkauteen kaikkia kohtaan sekä haastamaan omia tapoja ja asenteita. Dialogissa eri uskonnot, kulttuurit ja katsomukset voivat myös oppia toisiltaan. Teemaan voi tutustua tarkemmin piispainkokouksen Suuntaviivoja uskontojen kohtaamiseen-asiakirjan avulla (alla linkki asiakirjaan).
Dialogissa ympäristön kanssa – harmonisesti yhdessä
Yhteisymmärrysviikolla on vuosittain vaihtuva teema. Vuoden 2022 teemana on Dialogissa ympäristön kanssa – harmonisesti yhdessä. Ilmastonmuutoksen myötä ympäristöön liittyvät kysymykset ovat nousseet keskeiseksi teemaksi uskonto- ja katsomusdialogissa. Meidän on tärkeää osata elää harmoniassa sekä luonnon että toistemme kanssa. Ajatus uskontojen ja katsomusten yhteistyöstä ja harmoniasta kuuluu yhteisymmärrysviikon ytimeen. Yhteisymmärrysviikon teemasta voi ottaa inspiraatiota tapahtumien järjestämiseen.
Seurakuntia kutsutaan toteuttamaan dialogista tehtävää esimerkiksi kutsumalla yhteisymmärrysviikolla muita paikallisia uskonnollisia ja katsomuksellisia toimijoita yhteisymmärrystä ja katsomusten harmoniaa edistävän yhteiseen tapahtumaan.
Yhteisymmärrysviikkoon liittyy paikallisten yhteisymmärrystä lisäävien tapahtumien lisäksi kasvatuksellinen puoli. Teemaviikko kannustaa ideoimaan kirkon ja formaalin kasvatuksen kasvatuskumppanuutta tukevaa yhteistoimintaa. Yhteisymmärrysviikolla on omia vapaasti hyödynnettäviä kasvatusmateriaaleja. Lisäksi kasvatusmateriaaleja löytyy kouluille ja varhaiskasvatukseen suunnatun Dialogitaitajat-kampanjan sivuilta sekä Dialogikasvatuksen portaalista.
Pienetkin teot lisäävät yhteisymmärrystä ja vuorovaikutusta. Viikkoon voi osallistua myös tempauksella #yhteisymmärrysteko -kampanjaan, jossa palkitaan vuoden yhteisymmärrysteko.
Save the Date
Yhteisymmärrysviikolla järjestetään satoja tapahtumia ympäri Suomen. Viikkoa koordinoiva Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry haluaa kutsua teidät seuraaviin tapahtumiin:
20.1 klo 15.30-17.00 / verkossa
Arvo- ja katsomus-orientoituneen disinformaation ehkäisy kulttuuri- ja katsomusdialogin keinoin -mediakasvatushankkeen julkaisu- ja koulutustilaisuus. Tule tutustumaan uuteen kasvatusmateriaaliin, jota voi hyödyntää vaikkapa yhteisymmärrysviikon aikana!
25.1 klo 17-19 / Tiedekulma, Helsinki
No uskaltaako tästä edes puhua? Dialogitaidot ja polarisoitumisen ehkäisy -tapahtuma Tiedekulmassa. Tapahtumassa pohditaan asiantuntijavierailijoiden paneelissa dialogitaitojen merkitystä yhteiskunnassa sekä haitallisen polarisaatioprosessin ehkäisyä. Puhujat ovat tieteellisesti meritoituneita ja asiantuntijavaikuttajia.
31.1 klo 17-19 / Porthania, Helsingin yliopisto
Yhteisymmärrysviikon avajaiset. Tule juhlimaan kanssamme! Kuulemme musiikkiesityksiä ja nautimme Tarinateatterista.
3.2 / Helinä Rautavaaran museo
Fokus ry:n 75-vuotisjuhlakirjan julkaisutilaisuus. Tule tutustumaan museon näyttelyyn ja kilistämään kanssamme uudelle dialogisuutta käsittelevälle kirjallemme!
- www.yhteisymmarrysviikko.fi
- Interfaith Harmony Week
- Yhteisymmärrysviikon tapahtumaideoita
- Yhteisymmärrysviikon kasvatusmateriaalit
- Dialogitaitajat-hankkeen kasvatusmateriaalit
Seuraa yhteisymmärrysviikkoa somessa:
Instagram: @dialogikasvatus
Kysyttävää? Ota yhteyttä:
Marja Laine / toiminnanjohtaja, Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry / puh. 040 826 7777, info@kulttuurifoorumi.fi
Enni Keski-Saari / yhteisymmärrysviikon viestintä, Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry/ puh. 045 239 4919, enni.keskisaari@gmail.com