Asessori konsultoi ja kehittää | Tampereen hiippakunta

Asessori konsultoi ja kehittää


Vesa Keinonen

Pappisasessori on monessa mukana. Hänen tärkeimmät tehtävänsä liittyvät piispantarkastuksiin, ordinaatiovalmennukseen sekä kirkkoherrojen ja kappalaisten valintaprosesseihin.
-Erona muihin hiippakuntiin verrattuna on se, että pappisasessorit eivät tee meillä kiinteistö- ym. alistusasioihin liittyviä valmisteluja. Samoin rooli piispantarkastusprosessissa on osittain erilainen. Hiippakuntamme asessori työskentelee enemmänkin konsultatiivisesti kuin tarkastajana, sanoo Tampereen hiippakuntadekaani Ari Hukari.
Ordinaatiovalmennuksessa pappisasessori vastaa seurakunnissa uusien pappien ja diakonien perehdyttämisprosessista. Hän on mukana myös itse ordinaatiotilaisuudessa.
-Tässä prosessissa asessorin rooli on vähemmän koulutuksellinen ja enemmän ohjaava.
Hukarin mukaan Tampereen hiippakunnassa sisällöt kehittyvät enemmän valmentavaan ja ohjaukselliseen suuntaan.
-Asessoria tarvitaan jatkossa entistä enemmän työyhteisökonsulttina ja kehittäjänä. Olemme koettaneet kehittää toimintamallia, jossa kapituli toimii hiippakuntamme seurakuntien kumppanina ja yhdessä oppimisen mahdollistajana.
-Pappisasessorit ovat siten luonteva osa osaamisen verkostoa, jota rakennamme seurakuntien kanssa, Hukari summaa.
Tampereen tuomiokapitulin pappisasessori Riitta Särkiö iloitsee siitä, että Tampereen hiippakunnassa on panostettu määrätietoisesti valmentavaan työotteeseen.
-Esimerkiksi piispantarkastuksemme on rakennettu vuoden kestäväksi konsultaatioprosessiksi. Niissä ei enää vilkuilla niinkään taaksepäin virheitä etsien, vaan katse on suunnattu tulevaisuuteen.
Tampereen hiippakunnassa pappisasessori varmistaa myös sen, että uusien pappien perehdytys paikallisseurakunnissa toimii asianmukaisesti.
-Tapaamme uudet papit heidän perehdyttämisvaiheessaan. Ja seuraamme myös aktiivisesti asiaa, puolen vuoden päästä pidetään toinen palaveri. Siinä sitten käydään läpi, ovatko asiat seurakunnassa menneet sillä tavalla kuin on yhdessä sovittu, Särkiö kertoo.

Lue myös:

Asessorin tehtävä on näköalapaikka

Terhi Törmä uteliaana asessorin tehtäväänEvankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta