Forssan seurakunta toimii ekumeenisesti | Tampereen hiippakunta

Forssan seurakunta toimii ekumeenisesti


Vesa Keinonen
Pienehkö paikkakuntakin voi olla ekumeenisesti vireä. Esimerkiksi Forssassa tapahtuu monenlaista kirkkokuntien ja uskontojen välistä yhteistyötä.

Lounaishämäläisellä paikkakunnalla on muun muassa muutaman vuoden ajan järjestetty Ekumeenisia aamurukouksia.

-Ensin mietimme sitä, että lähtevätkö ihmiset jo aamulla klo 8.30 liikkeelle, mutta niin on tapahtunut. Mukana on ollut jonkin verran työikäisiäkin. Rukous on koettu tärkeäksi, kertoo Forssan seurakunnan kirkkoherra Esa Löytömäki.

Aamurukouksiin osallistuvat evankelisluterilaisten lisäksi helluntai-, vapaa- sekä adventtiseurakunta. Kokoontumiset tapahtuvat vuorotellen eri kirkkokuntien tiloissa.

-Aloitamme kahvilla ja –teellä. Sen jälkeen luetaan Sanaa ja keskustellaan siitä heränneistä ajatuksista. Ja tilaisuuden lopuksi rukoillaan eri aiheiden puolesta.

Kirkkoherra Löytömäen mukaan konsepti on osoittanut toimivuutensa.

-Nämä aamurukoukset yhdistävät meitä kaikkia. Rukous on vahva asia.Myös hyvän tekeminen usein yhdistää eri kirkkokuntia. Forssassa se tapahtuu muun muassa Forssan Katukirkko ry:n kautta.

-Auttaminenhan on yhteinen kristillinen kutsumus, siinä ei ehditä kiistellä oppiasioista, kirkkoherra huomauttaa.

Forssan Katukirkko järjestää maanantai-iltoja, joissa on hengellisen annin lisäksi tarjolla voileipiä. Ruokakasseja saa mukaankin.

-Kaupat ovat tukeneet hienosti Katukirkon toimintaa ja lahjoittaneet ruokatavaraa, erityisesti leipää.

Mukana katukirkkotoiminnassa on Löytömäen mukaan ollut jonkin verran myös maahanmuuttajia.

-Heille tämä on antanut kokemuksen arjen kristillisyydestä.

Ystävän Kammariin kokoonnutaan joka sunnuntai klo 17 – 19. Kahvilailtojen isännyydestä ja emännyydestä vastaavat vuorotellen SPR:n osastot Forssasta, Jokioisilta ja Tammelasta, helluntaiseurakunta ja Forssan ev.lut.seurakunta.

Forssan seurakunnan johtava diakoniaviranhaltija Eeva Rouvinen on viime aikoina tehnyt paljon työtä turvapaikanhakijoiden parissa.

-Kohtaamme heidät luterilaisena seurakuntana. Omissa tapahtumissamme tuomme vakaumuksemme esiin.

Toiminta turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien parissa on usein hyvin käytännönläheistä, mutta siihenkin liittyy ekumeenista näkökulmaa.

-Eri uskonnoista ja kulttuureista pitäisi jakaa tietoa esimerkiksi vapaaehtoistyöntekijöille vielä nykyistäkin tehokkaammin, Rouvinen näkee.

Forssassa on saatu hyviä kokemuksia erilaisten ihmisten kohtaamisesta. Talviryhmien rippikoululaisille tuli puhumaan kaksi nuorehkoa turvapaikanhakijaa. He kertoivat forssalaisnuorille elämästään ja haaveistaan.

-Rippikoululaisemme olivat vieraiden tarinoista todella kiinnostuneita. Uskon että heidän kauttaan tietoa levisi laajemmallekin.

 

Rouvinen toivoisi vastaavanlaisia kohtaamisia tapahtuvan lisääkin. Niissä myös pitäisi huomioida eri ikäryhmät.

-Esimerkiksi joillakin vanhuksilla voi olla muualta tulleita kohtaan suuriakin ennakkoluuloja.

Forssaan ei tule jatkossa jäämään suuria määriä maahanmuuttajia. Johtava diakoniaviranhaltija näkee oman seurakuntansa mission paikkakunnalle jääviä kohtaan selkeänä.

-Meidän tulee auttaa heitä löytämään Forssasta oma paikkansa. Maahanmuuttajat ovatkin koska vain tervetulleita tilaisuuksiimme. Niiden perusteella he voivat tehdä sitten omia johtopäätöksiään.

Eeva Rouvinen painottaa kaikenlaisten kohtaamisten ja keskustelun merkitystä. Sillä tavoin toisiin tutustutaan.

-Voisimme toki järjestää hienolta kuulostavia dialogitapahtumia, mutta niihin osallistumisen kynnys saattaa olla korkealla. Lopultakin kyse on aika arkisista asioista.Evankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta