Hidas kirkko näyttää neuvottomalta | Tampereen hiippakunta

Hidas kirkko näyttää neuvottomalta


– Keinot ovat vähissä, kun ihmiset ovat vieraantuneet kirkon arvoista. Jos kirkko ei päivitä toimintaansa tälle vuosituhannelle, tilannetta on vaikea pelastaa millään somejutuilla, varoittaa Pasi Kivioja.

Viestintätoimisto Luotsissa työskentelevä somen asiantuntija Pasi Kivioja on seurannut kirkon edustajien edesottamuksia lähinnä yleismedian kautta. Monesti kirkko ylittää uutiskynnyksen kohujen ja kriisien yhteydessä.

– Kirkko näyttää mediassa neuvottomalta. Se ei pysty reagoimaan kriiseissä, vaan on niissä tilanteissa selvästi alakynnessä, toimittajataustainen Kivioja arvioi.

Somessa aktivoituvat kirkosta eroajat tietävät kyllä sen, ettei Päivi Räsänen ole kirkon vaan puolueensa edustaja.

– He purkavat muuta turhautumistaan eroamisten kautta. Kirkon kannan myönteisesti esiin tuovat puhuvat päät ja aktiiviset keskustelijat, kuten piispat, puuttuvat julkisuudesta.

Suunnitelmallisessa kriisiviestinnässä pitäisi valita etukäteen keulakuvat, jotka osaavat ilmaista itseään ja yhteisönsä näkemyksiä somessakin, Kivioja huomauttaa.

Yksisuuntainen saarna ei lyö leiville

Joulun alla Pasi Kivioja tarkasteli luterilaisen kirkon esiintymistä sosiaalisessa mediassa. Kirkon virallisilla facebook-sivuilla oli noin 25 000 tykkääjää ja 13 000 kansalaista puhui kirkon somesivuista eli jakoi, kommentoi tai tykkäsi sivujen sisällöstä.

– Nämä määrät pitäisi saada kasvamaan. Tykkääjiä enemmän pitäisi olla niitä, jotka puhuvat. Twitterissä kirkolla on vain 1500 seuraajaa ja arkkipiispalla 1400. Se ei ole kovin paljon, kun minullakin on enemmän.

On hyvä, että kirkko on läsnä somen eri kanavissa, mutta nyt pitäisi vielä tietää, mitä siellä tehdään, Kivioja lisää. Aidon vuorovaikutteisuuden toteutumisen kannalta ei riitä perinteinen, yksisuuntainen viestintä.

– Jos esimerkiksi piispa laittaa vuodessa muutamia kymmeniä twiittejä ja saa seuraajia muttei seuraa juurikaan muita twiittaajia tai osallistu keskusteluun, tulee juuri tällainen vanhahtava käsitys viestinnästä.

Somessa ei kannata Kiviojan mielestä saarnata, mutta on hyvä olla läsnä ja osallistua. Olennaista on reagoida heti kun jotain tärkeää tapahtuu. Kirkon ongelmana on hitaus, sen toiminnasta ei synny nopeaa ja oivaltavaa vaikutelmaa.

– Osallistuessani kirkon viestintäpäiville sain käsityksen, että seurakuntien viestintä on liiaksi kirkkoherrojen kontrollissa. Kirkon muille viestijöille pitäisi antaa enemmän vastuuta ja vapautta.

– Somessa on opittava olemaan läsnä sille tyypillisellä rennolla tavalla. Huumoria ja oivaltavaa otetta kannattaa hyödyntää – paitsi jos instituutio haluaa tietoisesti esiintyä vakavana ja jäykkänä.

Vanhojen miesten konservatiivinen kulttuuri

Pasi Kivioja, 39, erosi kirkosta reilu vuosi sitten. Hän ei saanut koskaan selville, mihin kirkollisverovarat menevät.

– Eroa kirkosta -viestejä tulee ulos kaikista tuuteista. Kirkon voisi olla hyvä kertoa, mitä ihmiset saavat rahoilleen vastikkeeksi. Myös jäseniksi liittyjien näkökulma olisi hyvä saada esille.

– Perhejuhlissa havahduin siihen, että istuin kovilla penkeillä ja kuuntelin virsiä, jotka eivät ole tästä päivästä. Sitten kun seurasin vielä kirkollista keskustelua homojen avioliitoista ja muista oikeuksista, totesin etten halua olla tällaisessa mukana.

Kirkosta Kiviojalle muodostunut kuva on aika apea: ”vanhoillinen ja konservatiivinen, vanhojen miesten sanelema kulttuuri”.

Vaikka mielikuva ei enää vastaisikaan kirkon todellisuutta 2010-luvulla, jotain on tehty väärin.

TEKSTI: JANNE VILLAEvankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta