Hienon lauluntekijän breikkaus | Tampereen hiippakunta

Hienon lauluntekijän breikkaus


Muusikko ja lauluntekijä Heikki Salo muistelee:

”Osallistuin joskus 70-luvulla kirkon nuorisopäiville Vammalassa. Kirkko oli täynnä nuorisoa, sillä jotain erikoista ohjelmaa oli tiedossa. Uusi bändi. Sitten aikataulu alkoi viivästyä, bändi ei ollutkaan saapunut ajoissa paikalle. Äkkiä alttarin eteen hyppäsi nuori pitkätukkainen mies akustisen kitaransa kanssa. Hän selitti, että bändin auto oli simahtanut matkalle, mutta hän voisi soittaa muutaman oman kappaleensa. Tunsin että porukka oli vähän pettynyttä, mutta minua laulaja kiinnosti, koska olin alkanut itsekin vähän soitella ja tehdä omiakin lauluja.  Itse asiassa meitä oli muutamakin kundi Lapuan seurakuntanuorissa, jotka olimme innostuneet biisien tekemisestä. Tommilan Kari, Nykäsen Jukka ja meikäläinen nyt ainakin.

Jaska alkoi laulaa laulujaan ja jotain tapahtui. Laulut olivat samoja kuin tulevalla levyllä Asioita joista vaietaan, tai en tiedä oliko se silloin jo julkaistu, jos oli, niin se oli porukalle tuntematon. Mutta ne laulut. Kala-Pekka, Asioita joista vaietaan, Matkamies. Ne olivat uudenlaisia, hauskoja, osuvia, ne olivat tavallisen nuorison oikeita hengellisiä lauluja. Koko kirkko sähköistyi, ja muistan kuinka vielä ulkona pihamaalla keikan jälkeen kaikki olivat ihan ällikällä lyötyjä. Minullakin oli vahva tunne, että muutuin sen keikan aikana toisenlaiseksi ihmiseksi.

Sitten kun levy saatiin Kaaranmännikön leirikeskukseen Lapualle, alkoi sen puhkisoitto. Laulut olivat edelleen hienoja ja ne tepsivät nimenomaan tavallisiin nuoriin. Kuitenkin oli etuoikeus olla tuona päivänä Vammalan kirkossa, ja kokea ihan oikea hienon lauluntekijän breikkaus.”

 

Millainen muisto sinulla on Jaakko Löytyn musiikista? Haluaisitko jakaa tarinasi Jaakolle? Ehkä voisit antaa luvan sen julkaisemiseen nimelläsi tai nimimerkillä? Joitakin muistoja otetaan mukaan uuteen Jaakko Löytystä kertovaan keväällä esitettävään televisiodokumenttiin – voisitko sinä ehkä olla yksi muistelijoista?

Löytty Jaakko

Kuva: Hannu Jukola/Suomen Lähetysseura

Muusikko Jaakko Löytty täyttää ensi vuonna 60 vuotta. Tampereen hiippakunta on syksystä alkaen julkaissut verkkosivuillaan Jaakko Löytyn lauluihin liittyviä muistoja ja tarinoita. Muistoja kerätään edelleen, ja ne luovutetaan juhlavuonna kokonaisuudessaan Jaakko Löytylle. Lisäksi Suomen Lähetysseura tuottaa televisiossa esitettävän dokumenttiohjelman, johon myös kootaan tarinoita siitä, mitä Löytty on merkinnyt niin muille suomalaisille lauluntekijöille kuin Löytyn kuuntelijoille yleensä.

Muiston voi lähettää sähköpostilla tammikuun 2015 loppuun mennessä tuulia.matilainen@evl.fi

Jaakko Löytyn juhlavuoden konserttikiertue kantaa nimeä Hyvät sanat – Taivaallinen Sävel. Kiertueen yhtenä tausta-ajatuksena on kiitollisuus musiikin kuuntelijoita ja käyttäjiä kohtaan.

 

Vuodesta 1971 saakka olen sanoittanut ja säveltänyt lauluja, joilla itsensä ilmaisemisen lisäksi on vain se tarkoitus, että niitä lauletaan ihmisille ja niitä laulavat ihmiset. – Jaakko LöyttyEvankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta