Yhteisvastuu 2014 puhuu kuolemasta kuolemana | Tampereen hiippakunta

Yhteisvastuu 2014 puhuu kuolemasta kuolemana


Jokaisella kuolevalla on oikeus ihmisarvoiseen loppuelämään ja laadukkaaseen hoitoon asuinpaikasta tai asemasta riippumatta. Yhteisvastuu 2014 pyrkii omalta osaltaan vaikuttamaan siihen, ettei yksikään saattohoitopotilas joutuisi elämänsä loppuvaiheessa kärsimään siksi, ettei osaavaa saattohoitoa ole tarjolla.

Yhteisvastuukampanja synnytti runsaasti keskustelua seurakunnissa jo ennen käynnistymistään.

̶  Kampanjassa emme halunneet lähteä kuvaamaan kuolemaa hienotunteisten kiertoilmaisujen tai vertauskuvien kautta. Puhumme kuolemasta kuolemana. Kristilliseen kuvastoon keskeisesti kuuluvan Michelangelon Pietà-veistoksen pohjalta ideoidut kampanjakuvamme ovat pahoittaneet joidenkin mielen.  Toisaalta olemme saaneet myönteistä palautetta kampanjamateriaaleistamme enemmän kuin koskaan ennen, Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen kertoo.

Merkitykset syntyvät katsojan mielessä

Kampanjan kuvamaailman tavoitteena on pysäyttää ja koskettaa ihmisen sisintä, saattaa piilossa oleva ongelma kansalaisten tietoisuuteen ja synnyttää toimintaa asian korjaamiseksi.

̶  Kampanjakuvista tai -teksteistä on turha hakea piilomerkityksiä. Ne kuvaavat kuolemaa ja kuolevaa. Kuvien merkitykset syntyvät katsojan omista ajatuksista ja kokemuksista, Pajunen jatkaa.

Viestintä- ja kampanjasuunnittelija Salla Peltonen painottaa, ettei Yhteisvastuukampanjalla ole mitään tekemistä eutanasian kanssa.

̶  Valtaosa kuolinapua pyytävistä ihmisistä ei halua luopua elämästä, vaan he haluavat välttyä kärsimykseltä ja kivulta. Paras keino kuolevan kärsimyksen lievittämiseen on laadukas saattohoito. Meidän kampanjamme on saattohoitokampanja, eikä eutanasia kuulu saattohoitoon.

Kuolema muistuttaa elämästä

Osaaville seurakuntien työntekijöille Yhteisvastuukampanja antaa hyvää aineistoa kuoleman käsittelemiseen esimerkiksi kasvatustyössä.

̶  Kampanjan kuvamaailma on lämpimämpi, realistisempi ja inhimillisempi kuin se kuvasto, jonka lapset kohtaavat esimerkiksi tietokonepeleissä, Pajunen huomauttaa.

Yhteisvastuun virikemateriaaleissa on runsaasti monipuolista aineistoa aiheen syvälliseen käsittelyyn eri-ikäisten ryhmien kanssa.

Kuolema on asia, joka on vaikea kohdata ja josta on vaikea puhua. Siitäkin huolimatta kuolemasta puhuminen on tärkeää. Terveydenhuollon eettinen neuvottelukunta ETENE on raportissaan todennut: ”Ilman kuolemaa on mahdotonta ymmärtää joitakin elämän ydinasioita – esimerkiksi sitä, miksi elämä on ainutkertaista ja arvokasta.” Kuoleman pohtiminen on elämän pohtimista.Evankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta