Ole somessa rohkeasti kristitty | Tampereen hiippakunta

Ole somessa rohkeasti kristitty


– Somen myötä kirkollinen keskustelu muuttuu avoimemmaksi ja vanhoja valtarakenteita puretaan. Asioita sanotaan ääneen rohkeammin, eikä totuuden katsota löytyvän vain hierarkian yläosista, näkee Minna Jaakkola.
Tämä merkitsee melkoista kirkollista kulttuurimuutosta.

Kirkkohallituksen verkkotyöntekijä, pastori Minna Jaakkola (kuvassa) koordinoi kirkon yhteisöpalveluita netissä. Hän luotsaa myös kirkon väen tekemää Oisko tulta? -blogia A-lehtien Lily.fi -verkkoyhteisössä.

– Rohkaisen kaikkia kirkon työntekijöitä ja kristittyjä olemaan somessa avoimesti sitä, mitä he ovat, ja puhumaan siitä, mihin he uskovat. Jokaisen täytyy tietysti tuntea vastuunsa kirkon edustajana ja kunnioittaa toisia keskustelijoita, korostaa Minna Jaakkola.

Some on kirkon edustajalle riski lähinnä silloin, jos hän provosoituu ja lähtee epäasialliselle linjalle.

– Somessa pätevät samat käytössäännöt kuin normaalielämässä. Vastuunsa on tietysti tunnettava, sillä työntekijän roolia ja siviiliroolia on vaikea erottaa.

Mainekriiseihin reagoinnista proaktiivisuuteen

Mitä viestintäväki ja nuorisotyöntekijät edellä, sitä piispat perässä. Kirkon vaikuttamistyössä on panostettu piispojen verkkoläsnäoloon, monella heistä on jo fb-sivut ja twitter-tili.

Myös Suomen Kuvalehden sivuilla oleva Rajalla-blogi, johon kirkon asiantuntijat kirjoittavat, on vaikuttamisen mahdollisuus.

Kirkko on ollut mediakriiseissä pitkälti altavastaajana.

– Nyt on mietittävä, miten viestit voisivat olla meistä itsestämme lähteviä ja käsitellä asioita, joita haluamme nostaa esille.

Tuleviin seurakuntavaaleihin liittyy paljon somesuunnitelmia. Vaalien teema hyvän tekemisestä pyritään nostamaan keskusteluun. Kysymys kirkosta eroamisen haitallisista vaikutuksista ja kirkollisveron tuottamista hyödyistä halutaan esittää kirkon näkökulmasta.

– Mainekriisejä tuntuu riittävän, mutta yritämme mennä kirkon viestinnässä reaktiivisuudesta proaktiiviseen suuntaan. Haluamme osallistua näkyvästi ihmisten käymään keskusteluun, Jaakkola linjaa.

Olemme olleet arkoja ja passiivisia

Hyvät uutiset kirkosta on vaikeampi saada herättämään kiinnostusta kuin kriisit ja kohut.

– Kirkon pitäisi olla ehdottomasti nykyistä aktiivisempi ja rohkeampi yhteiskunnallisen keskustelun ja ajatusten herättäjä. Meillä on paljon sanottavaa ja asiantuntemusta sekä hyvää annettavana. Olemme vain olleet liian arkoja.

Kirkon viestinnän sisäpiiri saa usein ennakkotiedon siitä, jos vaikkapa televisioon on tulossa kirkon kannalta haasteellista ohjelmaa.

Pirkko Jalovaaraa käsittelevän MOT-ohjelman keskusteluun pystyttiin lähtemään nopeasti, kun etukäteen mietittiin, millä painopisteillä mennään.

– Jotkut jutut taas on hoidettu tosi huonosti. Ylen Homoilta oli katastrofi. Kaikesta opitaan kuitenkin. Homoillan jälkeen viestintää on koordinoitu ja ohjeistettu. Kirkon vaikuttajia on kannustettu puhumaan ja vastaamaan rohkeasti.

Kriisistrategiassa tärkeää on marssijärjestys: kuka tekee, mitä ja kenelle.

Nuorisotyö surffaa pioneerina

– Seurakunnissa tehdään paljon hienoa työtä ja tuotetaan nettiin hyviä materiaaleja. Niitä voitaisiin jakaa muille enemmän, ettei kenenkään tarvitse keksiä pyörää uudestaan, Minna Jaakkola korostaa.

Seurakuntien verkkohanke tähtää siihen, että seurakuntien verkkopohja olisi sama. Yhteiset osat päivittyvät kaikille.

Kirkossa on jo paljon hyviä kokemuksia eri teknisten alustojen kautta tehdystä yhteistyöstä. Omaa osaamista ja ammattitaitoa voidaan jakaa vaikkapa facebook-ryhmissä.

Työntekijät ympäri Suomea tekevät facebookin Kirkko Suomessa -julkaisuja yhdessä ja osallistuvat chat-keskusteluihin.

Vuoden alussa käynnistyneessä Kirkko Kuulolla -yhteisössä työntekijät keskustelevat yhteisellä profiililla Suomi24:n kaikilla palstoilla.

Kirkon verkkotyön kokonaisuus on kirkkohallituksen koordinoimaa. Vastuualueita on jaettu diakonialle, nuorisotyölle ja perheneuvonnalle. Jatkossa seurakuntien työntekijät ottavat yhä enemmän vastuuta verkkoviestinnästä.

– Seurakunnat ovat olleet vahvasti itsenäisiä toimijoita ja alueelliset rajat ovat olleet tiukat. Tämä lisää haasteellisuutta yhteistyön organisoimiseen. Seurakunnat lähtevät edelleen mukaan pitkälti niiden yksittäisten työntekijöiden kautta, joilla on näky asiasta. Esimies antaa sitten luvan verkkotyöhön ja innostaa ehkä muitakin.

– Nuorisotyössä on mahtavia esimerkkejä somen hyödyntämisestä. Ennen rippikoulun alkamista ryhmä saattaa vaihtaa tuhansia viestejä, joissa puhutaan uskonkysymyksistäkin. On ihan erilaista aloittaa leiri, kun pohja on jo olemassa.

Huumori ja itseironia vihdoin nousussa

Kirkolla on omia sivustoja facebookissa ja keskustelupalstoilla. Tilit ovat niin twitterissä kuin instagrammissakin. Twitterin kautta kirkko on osallistunut jo joidenkin tv-ohjelmien debatteihin.

Viime vuonna oli Kirkon tiedotuskeskuksen järjestämä arkkipiispan ja pääministerin kohtaaminen, joka striimattiin ja laitettiin twitteriin.

Kännykkäsovellusten kehityshanke on juuri meneillään.

– Kun ihminen menee tiettyyn kirkkoon ja paikantaa itsensä sinne, messun materiaali tulee kännykkään: virret, rukoukset ja raamatunkohdat. Saarnaaja voi laittaa kuvia tai ranskalaisia viivoja saarnasta. Seurakuntalainen voi esittää esirukouspyyntöjä.

– Uusia mahdollisuuksia kehitellään! Osa kirkollisen viestinnän muutosta on sekin, että huumoria, kepeyttä ja itseironiaa viljellään entistä enemmän verkossa, lupaa Minna Jaakkola.

Somessa edellisille on sosiaalista tilausta, sillä siellä ei pidetä pönöttäjistä.

TEKSTI: JANNE VILLAEvankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta