Ihmisille ei keksitä mielekästä tekemistä | Tampereen hiippakunta

Ihmisille ei keksitä mielekästä tekemistä


TEKSTI: JANNE VILLA

KUVA: HARRI LAMMINSALO

 

– Minussa ei tapahdu kristittynä mitään muutosta pelkän kirkollisveron maksamisen kautta, ellen koskaan itse kohtaa ja auta tukea tarvitsevia ihmisiä, toteaa tutkijapappi Marjaana Toiviainen (kuvassa).

Teologian väitöskirjaa tekevä Marjaana Toiviainen, 28, on majoittanut talvella Helsingin yksiöönsä Romanian romanikerjäläisiä.

Toiviainen törmäsi asunnottomaan nuoreenpariin romanikerjäläisille suunnatussa kahvilassa ja tarjosi sijan kodistaan. Kämppiskolmikolla ei ole yhteistä kieltä.

– Meillä on ollut törkeän hauskaa. Olen muuttunut ja saanut paljon heiltä, viestintää opiskellut valtiotieteiden maisteri ja pappi vakuuttaa.

Hän ideoi ja organisoi Toisenlaisen hiihtoloman, jolloin asunnottomia majoitettiin yksityiskoteihin ympäri Suomea. Tempauksen tarkoituksena oli saada kansalaiset hetkeksi pois mukavuusalueeltaan – ja asunnottomat pois pakkasesta.

Facebookin kautta kerättiin asunnottomille täsmälahjoituksia, kuten kenkiä ja vaatteita.

“Ihmiset täytyisi toivottaa tervetulleiksi kirkkoon laittamaan maailma vapisemaan.”

Marjaana Toiviainen ei ole innostunut ajattelutavasta, jossa diakonia, ihmisten konkreettinen auttaminen ja hyvän tekeminen, ulkoistetaan organisaatiolle ja sen ammattilaisille.

Kun auttamishaluinen seurakuntalainen menee tarjoamaan palveluksiaan, hänelle ei välttämättä keksitä kirkossa mitään mielekästä tekemistä.

– Kirkon vapaaehtoinen diakoniatyö on organisoitu surkeasti. Tämä on ihan hirveää pelleilyä! Kirkko palvelee lähinnä rakenteiden tasolla. Maksan kirkollisveroni ja joku ammattilainen käy sitten paikassa x auttamassa henkilöä y.

– Sukupolveni janoaa, että meillä olisi jotain merkitystä ja tehtävää tässä maailmassa. Kirkolla olisi kaikki avaimet käsissään näiden tarjoamisessa. Mitään parempaakaan yhteisöä ei ole. Ihmiset täytyisi toivottaa tervetulleiksi kirkkoon laittamaan maailma vapisemaan, Toiviainen tykittää.

Luther korosti, että kristitty on samanaikaisesti syntinen ja vanhurskas. Marjaana Toiviaisen mielestä tämä on yhä ajankohtainen ajatus, josta hänen sukupolvensakin on kiinnostunut kuulemaan. Synti-käsite auttaa ymmärtämään, miksi oma oleminen on sellaista kipuilua kuin se on.

– Moni kokee, että itsessä on paljon potentiaalia ja silti kompastelemme omaan riittämättömyyteemme ja kömpelyyteemme. Tähän tilanteeseen tulee armo ja radikaali rakkaus, jotka tekevät Jumalan valtakunnan todeksi.

– Usko tekee todellisuuden merkitykselliseksi. Siinä on vastaus postmodernin hipsterin eksistentiaaliseen kysymykseen, kun hän etsii itseään jatkuvasti ja elää erilaisissa ristipaineissa.

– Kun Jumala katsoo meidän heikkoja, tuomittaviakin kohtiamme armollisesti, hän ruokkii meissä hyvää. Samalla tavalla tulisi ihmistenkin katsoa toisiaan. Armo on järisyttävää. Se mahdollistaa kokemuksen siitä, että minä riitän. Armo kääntää pudotuspelimme toisinpäin. Siitä yritän saarnata.

“Kristinusko on välillä myös noloa ja kiusaannuttavaa ja se vie ihmisen epämukavuusalueelle.”

Nuori pappi ei kaipaa kirkon työltä katu-uskottavuutta tai cooliutta, vaan sitä että ihmiset ottavat uskonsa tosissaan eivätkä häpeile kristillistä identiteettiään.

– Kristinusko ei ole aina katu-uskottavaa, vaan se on välillä myös noloa ja kiusaannuttavaa ja se vie ihmisen epämukavuusalueelle.

– Tärkeintä on muistaa, että meidän pitäisi rakastaa toisiamme. Silloin kaikki on hyvin, eikä meillä ole mitään hätää.

Kirkollisverojen vähentymistä Marjaana Toiviainen ei pelkää.

– Köyhä kirkko voi olla vakavammin otettava. En romantisoi köyhyyttä, joka voi olla kauheaa. Kirkon köyhtymisestä voi kuitenkin syntyä jotain uutta.

– Jumala voi murtautua maailmaan köyhän kirkkonsa kautta. Kun kaikkea ei enää tehdä palkkatyönä, tarvitaan tavallisia ihmisiä työhön.

 Evankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta