Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo kutsuu hiippakunnan juhlavuonna Synodaali2023-kokoukseen ne hiippakunnan papit ja lehtorit, jotka toimivat muualla kuin kirkon virassa tai ovat eläkkeellä.
Kokouksen yleisteema on Pelastus. Teemasta on ilmestynyt sähköisessä muodossa artikkelikokoelma Pelastus – Synodaalikirja 2022. Päivän aikana tutkitaan paitsi pelastuksen teemaa myös papin identiteettiin liittyviä kysymyksiä.
Ohjelma:
10 messu Vanha kirkko (Keskustori, Tampere)
- Esteetön sisäänkäynti puiston puoleisesta ovesta, jossa on kiinteä invaluiska.
- Kirkossa on esteetön WC-tila.
- Alttarille on mahdollista järjestää esteetön pääsy liikuteltavan rampin avulla.
Messun jälkeen siirrytään hotelli Rosendahliin (bussikuljetus).
12-13 lounas
13 yhteinen ohjelma hotelli Rosendahlissa alkaa. Iltapäivää kuljettavat lääninrovastit Sirpa Viherä ja Olli-Pekka Silfverhuth.
13:30 kanavat
14:45 kahvitauko
15:15–16 yhteinen päätös ja näytelmä Episodeja pelastuksesta (Minna Hokkanen & Auvo Vihro)
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen Synodaali2023
Ilmoittaudu 5.6. mennessä. Ilmoittautumisen peruutusehdot: Ilmoittautumisten peruutusehdot | Tampereen hiippakunta
Pukeutumisohje: papin arkipuku
Yhteyshenkilö ja lisätiedot: Sanna Ora-Tuominen: +358 50 5733 745, sanna.ora@evl.fi
Kanavien kuvaukset:
Pelastus ajassamme – kysymys merkityksellisyydestä / TT, asiantuntija Elina Hellqvist (Kirkkohallitus)
Merkityksellisyyden kaipuu yhdistää eri sukupolvia. Millaisia ulottuvuuksia pelastukseen liittyy tässä ajassa? Ajattelenko pelastuksesta nyt toisin kuin joskus aiemmin? Mitkä kehityskulut kirkossa, ympäröivässä todellisuudessa ja omassa elämässäni ovat vaikuttaneet ajatteluuni? Mistä tänään löydän merkityksellisyyttä? Millaisesta kirkosta jäin eläkkeelle ja miltä kirkko näyttää nyt? Kanava sisältää lyhyen alustuksen ja yhteistä pohdintaa.
Menneet ja tulevat sukupolvet – askelia Pyynikin harjulla / hengellisen ohjauksen pastori Jussi Holopainen (Diakonia ja yhteiskuntavastuu, Tampereen seurakuntayhtymä)
Jussi Holopainen kuljettaa ryhmän pyhiinvaellukselle Pyynikin maastoihin. Tämä kanava ei ole esteetön. Ota mukaan säänmukaiset varusteet ja hyvät jalkineet. (10-16 osallistujaa)
Pelastakaa pappeuteni! / Työpajaa ohjaa Katja Pääkkönen. Katja on TM, YTM ja työskentelee järjestökoordinaattorina potilasjärjestössä.
Tunnenko olevani kirkon töissä seurakuntatyön ulkopuolella tai eläkkeellä? Tiesinkö pappislupausta antaessani mihin olin ryhtymässä? Kuulunko joukkoon? Kuulumisen kokemusta ei voi synnyttää yksin, vaan voidakseen kokea kuulumista yksilön on tultava yhteisönsä tunnustamaksi. Mikä pitää pappia kiinni kirkossa, mikä taas pakottaa lähtemään muihin töihin? Tarvitseeko pappeuteni tukea? Jos, millaista ja miltä taholta? Kanava sisältää lyhyet alustukset ja paljon tilaa osallistujien kokemuksille. (max 20 osallistujaa)
Pelastuksen ”mitat”: pituus, syvyys, korkeus, leveys! / professori Veli-Matti Kärkkäinen (Fuller Theological Seminary)
Veli-Matti Kärkkäinen on suomalainen kristillinen kirjailija ja systemaattisen teologian professori Fullerin teologisessa seminaarissa Yhdysvalloissa. Esityksessään professori Kärkkäinen tarkastelee kristillisen pelastuskäsityksen moni-ilmeisyyttä ja kaikenkattavuutta sekulaarin ja uskonnollisesti pluralistisen yhteiskuntamme ja sieltä nousevien kysymysten valossa.
Kehollinen rukous / Asta Lehtimäki, tanssi-liiketerapeutti, työnohjaaja (Tampereen NNKY)
Ihminen on luotu tarkoituksenmukaisesti ja Jumalan yhteyteen. Kehollinen rukousyhteys kolmiyhteiseen Jumalaan on uskonelämän elinehto ja myös merkittävää hengellisen (työ)hyvinvoinnin kannalta. Luomistyön keskiössä on alati uusiutuva elimistö ja keho, joka aamu on todella armo uus. Tässä työpajassa tutkimme yhteyden moninaisia puolia turvallisesti ja luomistyön ainutlaatuisuuden näkökulmasta. (8-16 osallistujaa)
Ihminen, ikiaikainen instrumentti / Aija-Leena Ranta MuM, kanttori ja äänikouluttaja
Hän, joka laulaa, rukoilee kaksinkertaisesti. Näin ollen yhdessä Meditatiiviseen rukouslauluun liittyvät rukoilevat moninkertaisesti. Tässä kanavassa kutsumme toinen toisemme lepäämään yhteisen äänen kannateltavina. Samalla vahvistamme oman ääni-instrumenttimme resonointia sekä kehon ja äänen yhteyttä. Meditatiivinen rukouslaulu huoltaa ääntä ja tarjoaa eväitä omaan hiljentymiseen. (8-20 osallistujaa)
Raamattu ja pelastus / Hanna Vanonen TT, kääntäjä, eksegetiikan asiantuntija (Suomen Pipliaseura)
Raamatun kirjat ovat syntyneet muinaisessa kulttuuriympäristössä, joka on tyystin toinen kuin 2020-luvun suomalainen kulttuuri. Kuinka tämän kuilun yli rakennetaan silta? Kuinka pelastaa Raamatun tekstit uusille sukupolville? Tässä kanavassa saat syventyä raamatunkääntämisen maailmaan, pohtia tekstien merkityksiä, kielellisiä valintoja ja käydä rakentavaa keskustelua kollegojen ja raamatunkäännöstyön asiantuntijan kanssa. Samalla kuulet tuoreimmat terveiset Suomen Pipliaseuran VT2028-hankkeesta – ensimmäisestä Vanhan testamentin käännöksestä, joka tehdään alkukielestä suoraan mobiilialustalle. Ks. https://www.piplia.fi/mita-teemme/muutosvoimana-oma-kieli/vt2028/