Kaipaatko vahvempaa taustatukea ja lisää toimivia työkaluja työhösi seurakunnan ympäristövastaavana?
Mietitkö, miten kokonaisvaltaisen kestävyyden näkökulma voisi läpäistä seurakunnan kaiken toiminnan ja päätöksenteon, niin ettei se jäisi vain muutamien ihmisten vastuulla oleviksi ”ympäristöasioiksi”?
Entä miten seurakunnan kestävyystyössä voisi entistä luontevammin yhdistää vastuun kantamisen paikallisella ja globaalilla tasolla?
Tässä webinaarissa 10.10. klo 14.30-16 tutustumme donitsimallin lähtökohtiin ja peruspiirteisiin sekä sen soveltamismahdollisuuksiin seurakunnan kestävyystyön viitekehyksenä ja käytännön työkaluna.
Kouluttajana on Jari Visto STEP-opintokeskuksesta.
- Englantilaisen ekonomistin ja pitkän linjan kehitystyöntekijän Kate Raworthin 2010-luvulla kehittämä kestävyyden donitsimalli tarjoaa seurakunnan kestävyystyölle kokonaisvaltaisen viitekehyksen, jossa kestävyyden ekologiset, sosiaaliset ja taloudelliset ulottuvuudet jäsentyvät osaksi samaa kuvaa, sekä paikallisesti että globaalisti.
- Donitsimallin pohjalta on myös kehitetty konkreettisia työkaluja, jotka helpottavat kestävyysnäkökulmien pitämistä mukana käytännön päätöksiä tehtäessä, esimerkiksi johtoryhmissä, työtiimeissä tai luottamuselimissä.
Ei osallistumismaksua. Ilmoittautuneille lähetetään teams-linkki.
Jos haluat perehtyä donitsimalliin jo ennalta, se onnistuu esimerkiksi seuraavista linkeistä:
- Valtioneuvoston alainen Suomen kestävän kehityksen toimikunta määrittelee kestävän kehityksen suuntaviivat nykyisin donitsimallin avulla: Kestävä kehitys ja Agenda2030 – Kestävä kehitys (kestavakehitys.fi)
- Jyväskylän yliopiston ja Sitran rahoittama hanke tuotti 2021-2022 Donitsitalouden työkalupakin kuntien talouden ja toiminnan suunnittelun, päätöksenteon ja johtamisen tueksi. Donitsitalouden työkalupakki — Donitsitalous (jyu.fi)
- Raworthin pääteos on Donitsitaloustiede. Seitsemän tapaa ajatella kuin 2000-luvun taloustieteilijä. Suom. Juha Pietiläinen. Terra Cognita 2018.
- Raworth avaa donitsitalousmallin lähtökohtia lyhyessä videossa (tekstitetty suomeksi): Kate Raworth: Terveen talouden tulisi olla suunniteltu kukoistamaan, ei kasvamaan | TED Talk