Katsomusdialogin rakennustalkoot I: ”Pitäisi keskittyä yhteisiin vastustajiin” | Tampereen hiippakunta

Katsomusdialogin rakennustalkoot I: ”Pitäisi keskittyä yhteisiin vastustajiin”


Teksti: Pirjo Silveri Kuva: Riku Isohella
Eri uskontojen välillä Suomessa ei juuri ole ollut jännitteitä, mutta miten vuorovaikutus toimii kirkon väen ja vakaumuksellisten ateistien välillä?
Hiippakuntalehti Kumppani haluaa virittää keskustelua yhteisen hyvän etsimisestä vastakkainasettelun sijaan. Kysymme katsomusdialogin nykytilanteesta, tarpeesta ja mahdollisuuksista muutamilta aiheeseen eri näkökulmista perehtyneiltä. Sarjan aloittaa kirjailija, toimittaja Jussi K. Niemelä.

jussi_k_niemela

1. Mitä mieltä olet luterilaisen kirkon ja uskonnottomien välisen katsomusdialogin nykytilanteesta? Kuinka tarpeellisena tai tärkeänä pidät yhdistävien asioiden ja yhteisten tavoitteiden etsimistä vastakkainasettelun sijaan? Miksi?

Jussi K. Niemelä:

”Lähinnä dialogia käydään mediassa ja median ehdoilla, mikä on aika huono juttu. Mielestäni vapaa-ajattelijoiden ja kirkon suhde on lähtökohtaisesti heikko, vaikkapa eroakirkosta.fi -palvelusta johtuen. Usein mediassa uutisoidaan jotain tästä palvelusta, ja kirkon edustajat ja jäsenet suhtautuvat uutisiin aika nihkeästi.

Sellaiset tärkeät kysymykset, kuten miksi lapsi ylipäätään voidaan liittää lupaa kysymättä mihin tahansa katsomusyhteisöön, jäävät keskustelussa sivuun. Kastehan on ihan ymmärrettävä rituaali, mutta miksi siinä yhteydessä pieni lapsi liitetään vanhempien katsomusyhteisöön, vaikka lapsi ei tästä aiheesta mitään vielä voi ymmärtää?

Tällaisia kysymyksiä pitäisi keskustelussa käsitellä, mutta nykyään ne ohitetaan ja molemmin puolin lähinnä keskitytään demonisoimaan tai ainakin pilkkaamaan vastapuolta.

Olisi hyvä, jos sekä uskovat että uskonnottomat yhdessä keskittyisivät vastustamaan kaikenlaista poliittista ja uskonnollista (tai uskonnotonta) fundamentalismia.”

 

2. Miten kirkko on rakentanut vuorovaikutusta ja keskusteluyhteyttä vapaa-ajattelijoiden/ateistien suuntaan? Entä toisinpäin? Millaisen arvosanan annat kummallekin osapuolelle onnistumisesta tässä asiassa (kouluarvosanoin)?

Jussi K. Niemelä:

”Molemmilla osapuolilla on kosolti petraamisen varaa.

Toimiessani vapaa-ajattelijoiden puheenjohtajana osallistuin jatkuvasti kirkon järjestämiin tilaisuuksiin ja järjestimme niitä myös itse. Mukana oli lähes aina eri uskontokuntien edustajia, vähän aiheesta riippuen. Nykytilanne ei ansaitse vitosta (5) korkeampaa arvosanaa.”

 

3. Miten dialogia kannattaisi edistää? Miten siinä on mahdollista päästä eteenpäin? 

Jussi K. Niemelä:

”Dialogissa pitäisi keskittyä yhteisiin vastustajiin, erilaisiin ihmisoikeuksia syystä tai toisesta polkeviin fanaatikkoihin. Suvivirteen keskittyminen on aina samanlaista kahnaamista, siitä pitäisi päästä eroon.

Oikeat, paljon vakavammat ihmisoikeuskysymykset liittyvät lähes poikkeuksetta joko poliittisiin tai uskonnollisiin kysymyksiin, joissa erilaiset fundamentalistit tai ääriainekset pyrkivät aktiivisesti rajoittamaan yksilönvapauksia (uskonnonvapaudesta vaikkapa yhdenvertaisuutta koskeviin kysymyksiin, kuten tasa-arvoinen avioliittolaki tai musliminaisten oikeus pukeutua huiviin).

Jos dialogissa keskityttäisiin tällaisiin vakaviin epäkohtiin ja yrityksiin polkea ihmisoikeuksia, yhteinen ääni varmasti löytyisi huomattavasti helpommin.”

 Ota kantaa: Mitä sinä ajattelet?

Toimittaja, kirjailija Jussi K. Niemelä on muun muassa toimittanut uusateismia käsittelevän kirjoituskokoelman (Mitä uusateismi tarkoittaa?, Savukeidas 2011) ja Jaakko Heinimäen kanssa keskustelukirjan uskonnosta (Kamppailu Jumalasta: 12 erää uskosta, Helsinki-kirjat 2011). Niemelä myös toimi Vapaa-ajattelijoiden liiton puheenjohtajana vuodesta 2008 marraskuuhun 2010.

Lue myös:

Leena Sorsa: “Pelisääntöjen selkiyttämistä tarvitaan”

Jyri Komulainen: “On purettava virheellisiä mielikuvia valtaapitävästä kirkosta”Evankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta