Katsomusdialogin rakennustalkoot III: ”On purettava virheellisiä mielikuvia valtaapitävästä kirkosta” | Tampereen hiippakunta

Katsomusdialogin rakennustalkoot III: ”On purettava virheellisiä mielikuvia valtaapitävästä kirkosta”


Teksti: Pirjo Silveri
Eri uskontojen välillä Suomessa ei juuri ole ollut jännitteitä, mutta miten vuorovaikutus toimii kirkon väen ja vakaumuksellisten ateistien välillä?
Hiippakuntalehti Kumppani haluaa virittää keskustelua yhteisen hyvän etsimisestä vastakkainasettelun sijaan. Teemaa on käsitelty tänä keväänä jo aiemmin täällä.

Nyt kysymme katsomusdialogin nykytilanteesta, tarpeesta ja mahdollisuuksista muutamilta aiheeseen eri näkökulmista perehtyneiltä. Tällä kertaa näkemyksiään esittää piispainkokouksen pääsihteeri, dosentti Jyri Komulainen.

1. Mitä mieltä olet luterilaisen kirkon ja uskonnottomien välisen katsomusdialogin nykytilanteesta? Kuinka tarpeellisena tai tärkeänä pidät yhdistävien asioiden ja yhteisten tavoitteiden etsimistä vastakkainasettelun sijaan? Miksi?

Jyri Komulainen:

”On erotettava kaksi asiaa: uskonnottomuus siinä muodossa, että uskonto ei kiinnosta, ja uskontokriittinen uskonnottomuus. Ensin mainittua on mitä ilmeisimmin luterilaisen kirkon sisällä ja se on huomaamatonta passiivisuutta, kun jälkimmäinen taas ilmenee kriittisyytenä ja joskus myös vihamielisyytenä kirkkoa kohtaan.

Kun ajattelen dialogia uskonnottomien kanssa, sitä tulisi käydä nimenomaan jälkimmäisten kanssa.

Nettikeskustelu ja väittely mielipidepalstoilla ei synnytä sellaista vuorovaikutusta, jota tarvitaan yhteisten haasteiden ratkaisemisessa. Meidän pitää yhdessä rakentaa yhteiskunta, jossa erilaisten uskontojen ohessa myös uskonnottomilla on oma tilansa. Ei erillään, vaan kunnioittavassa ja toinen toisiltaan oppimista hakevassa vuorovaikutuksessa.”

Jyri Komulainen

2. Miten kirkko on rakentanut vuorovaikutusta ja keskusteluyhteyttä vapaa-ajattelijoiden/ateistien suuntaan? Entä toisinpäin? Millaisen arvosanan annat kummallekin osapuolelle onnistumisesta tässä asiassa (kouluarvosanoin)?

Jyri Komulainen:

”Uskoisin, että teologisessa koulutuksessa on annettu melko hyvin välineitä ateismin kohtaamiseen. Valmiuksia ainakin akateemisille keskusteluille olisi. Mieleeni ei tule kuitenkaan vakiintuneita foorumeita, jossa tätä keskustelua tapahtuisi. Toki erilaisia paneeleja on ollut, ja olen joskus itsekin ollut mukana väittelytilanteessa.”

 

3. Miten dialogia kannattaisi edistää? Miten siinä on mahdollista päästä eteenpäin?

Jyri Komulainen:

”Ensiksikin on purettava virheellisiä mielikuvia valtaapitävästä kirkosta. Monet uskontokriitikoiden väitteet osuvat kieltämättä maaliinsa – historiassa. Paljon on kuitenkin muuttunut, joten keskustelun pitäisi rakentua tämän hetken faktoille eikä vanhentuneille mielikuville.

Toiseksi on kohdattava inhimillisellä tasolla. Olen itse huomannut, että lyhyetkin kohtaamiset aggressiivisten ateistien kanssa ovat vaikuttaneet itseeni myönteisesti. Viholliskuvia on vaikeampi rakentaa, jos on katsonut toista ihmisenä silmiin.”

Piispainkokouksen pääsihteeri, teologian tohtori, dosentti Jyri Komulainen on omissa tutkimuksissaan perehtynyt muun muassa hindulaisuuden ja kristinuskon kohtaamiseen. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, yksi niistä käsittelee luterilaisen kirkon roolia nyky-Suomessa (Luterilaisen kirkon loppu?Kirkko ja monet uskonnot. 2009).

Lue myös

Jussi K.Niemelä: “Pitäisi keskittyä yhteisiin vastustajiin

Leena Sorsa: “Pelisääntöjen selkiyttämistä tarvitaan”Evankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta