Kiistelty usko: Tavikset ja teologit ajatustöihin | Tampereen hiippakunta

Kiistelty usko: Tavikset ja teologit ajatustöihin


Kirkon tutkimuskeskuksen seminaarissa Tampereella 10.3.2014 pureuduttiin uskon ajankohtaisiin kiistakysymyksiin teemalla ”Kiistelty usko”. Toimittaja Pirjo Silveri kuunteli puheenvuoroja ja jakaa seminaarin antia neljässä Hiippakuntalehti Kumppanin verkkojutussa.

 

Onko Jumala totta? Vastauksia on hyvä miettiä, ei vain siksi, että osaa avata vakaumustaan toisin uskovalle, vaan myös siksi, että sisäisessä keskustelupainissa voittaa itsessään asuvan kyselijän tai epäilijän.

– Miksi uskot Jumalaan? Tähän moni luultavasti vastaa kertomalla omasta elämänhistoriastaan: ”Olen lapsesta asti uskonut” tai ” oli sellaista ja sellaista, sitten tapahtui sitä ja sitä ja sen jälkeen Jumala tuli elämääni”, kuvaa teologian tohtori, dosentti Kari Kuula.

Jos kysymys kuuluukin, onko Jumala totta ja oikeasti olemassa, täytyy miettiä vähän pidemmälle.

– Enää ei voi puhua pelkästä oman uskon syntyhistoriasta, vaan pitää etsiä ja löytää kaikille yhteisiä, mielekkäitä lähtökohtia.

Menneisyyttä – edes sitä, että eilinen oli – on vaikea aukottomasti todistaa, mutta silti sen olemassaoloon on järkevää luottaa, tiettyihin perususkomuksiin nojaten.

– Jumalaa voi pitää vastaavana perususkomuksena. Vaikka hänen olemassaoloaan ei voi todistaa, silti uskominen ei ole älyllistä itsemurhaa. Uskon pitää kuitenkin lähteä minusta itsestäni, ei siitä, että joku toinen käskee.

Askel askeleelta

Kari Kuula tekee selvän eron uskon syntymisen ja sen perustelemisen välille. Usko tulee ylhäältä, ei-rationaalisesti, mutta sitä on mahdollista opiskella, ja askel askeleelta löytää järkeviä ja mielekkäitä perusteluja.

– Ei kristinuskon oppilas koskaan saa valmista pakettia. Ihminen jää aina ymmärryksessään keskeneräiseksi, mutta olen vakuuttunut, että uskosta saa syntymään ehjän ja johdonmukaisen paketin.

Kari Kuula heittää palloa ammattiteologeille, jotta luterilaisessa kirkossa käynnistyisi sisäinen keskustelu siitä, miten kristittyinä perustelemme uskoamme.

– Se olisi vastuullinen tapa käyttää runsaita teologisia resurssejamme ja osaamistamme.

Myös jokaiselle yksittäiselle kirkon jäsenelle Kuula antaa pienen kotiläksyn.

– Mieti, miten sinä perustelet uskoasi ja miksi uskot Jumalaan.

TEKSTI: PIRJO SILVERI

TOIMITTAJAN KOMMENTTI:

Uskomatonta vai ei?

Kirkon tutkimuskeskuksen seminaari jätti yhtä ja toista mielen pohjalle muhimaan. Jälkeenpäin olen huomannut vaivihkaa työstäväni Kari Kuulan antamaa kotitehtävää oman jumalauskon perustelemisesta.

Kirkon seminaarissa uusateismista puhui teologian tohtori, dosentti Timo Eskola, kirkon mies. Ymmärrettävää sinänsä, mutta kuulijan aivonystyröitä olisi sopivasti sähköistänyt, jos esimerkiksi kommenttipuheenvuoro olisikin annettu ateistien edustajalle.

Voisiko kirkko ojentaa kättä ja kutsua vastaavaan tilaisuuteen joskus ateistin kertomaan ajattelustaan? Idealismia tai ei, mutta arvelen, että se avartaisi puolin ja toisin. Olisiko jo aika yrittää siirtymistä nokittelusta aitoon keskusteluyhteyteen myös uskomattomien kanssa?

PIRJO SILVERI

Aiemmin julkaistut Kiistelty usko -seminaarin antia esittelevät jutut:

Kiistelty usko: Uskonnonvapaus on oikeus ja velvollisuus

Kiistelty usko: Kummallinen vuosisata

Kiistelty usko: Uushenkisyys haastaa kirkkoaEvankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta