Kirkko keskellä kirpparia | Tampereen hiippakunta

Kirkko keskellä kirpparia


Tampereen keskustori täyttyy 8. syyskuuta vanhan tavaran ystävistä jo kuudennen kerran, kun suosittu Peräkonttikirppis tuo innokkaat myyjät ja ostajat torille. Tampereen seurakuntien ja kaupunkilehti Moron järjestämä tapahtuma on oiva esimerkki yhteistyöstä, jossa kaikki voittavat, iloitsee Moron tuottaja Jari Mylläri.

_C7A7479

– Myyjät saavat huippuluokan myyntipaikan erittäin kilpailukykyiseen hintaan. Ostajien markkinat ovat loistavat, sillä liki viideltäsadalta myyjältä löytyy takuuvarmasti se mitä etsit. Myös Tampereen kaupunki kuuluu voittajiin, sillä tapahtuma kerää kävijöitä pääkaupunkiseudulta aina Oulua myöten. Parhaimmillaan kävijöitä on ollut 15 000.

Voittajiin kuuluvat myös Ruokanyssen asiakkaat, sillä Peräkonttikirppiksen myyntipaikkamaksut ja kahvilatoiminnan tuotto ohjataan kokonaisuudessaan tamperelaisten ruoka-avun tarvitsijoiden hyväksi. Vuositasolla tapahtuma tuo 20 000 euron lisäavun RuokaNyssen budjettiin. Taloudellisen tuen lisäksi tapahtumalla on merkittävä julkisuusarvo, sanoo diakoniajohtaja Matti Helin.

– RuokaNysse ja sen ajankohtaiset kuulumiset ovat kahdesti vuodessa esillä Tampereen ja lähikuntien luetuimmassa lehdessä, joten auttaja-auton toiminta tunnetaan hyvin Tampereella. Toiminnan tunnettuus on tärkeää, jotta lahjoittajat, vapaaehtoiset ja asiakkaat tietävät, mistä toiminnassa on kyse, miten sitä voi tukea tai miten pääsee sen palvelujen piiriin. Meidän rahkeemme eivät riittäisi yhtä ison julkisuuden hankkimiseen.

_C7A7405

Yhteistyössä on voimaa

Tapahtuman järjestäminen yksin ei olisi ollut Moro-lehdelle mahdollista, mutta kun kirkko napattiin kaveriksi, alkoi tapahtua.

– Yhteistyökumppania etsiessäni kävin mielessäni läpi organisaatioita, jotka ovat tavalla tai toisella tekemisessä kirppiksen kanssa. Tampereen seurakunnat oli luonteva yhteistyökumppani, koska kirkkohan seisoo keskellä myyntialuetta, Mylläri sanoo.

Tampereen seurakuntien diakoniatyö otti heti kopin ideasta ja tarjoutui vastamaan tapahtuman järjestelyistä. Diakoniatoimisto arpoo myyntipaikat verkkokaupan kautta ja Suurella Sydämellä -vapaaehtoisverkosto vastaa liikenteenohjauksesta ja Tapulikuppilan pyörittämisestä. Moron ja Aamulehden tehtävänä on huolehtia tapahtuman markkinoinnista ja uutisoinnista.

Tulevaisuudessa yhteistyö ja verkostoituminen ovat kirkon toiminnan edellytys, uskoo Helin.

– Kun taloustilanne heikkenee, tarvitsemme nykyistä enemmän tämäntapaisia ideoita, joiden avulla voimme kerätä varoja toimintaamme ja tarjota ihmisille mahdollisuuksia hyvän tekemiseen ja yhdessä elämiseen.

_C7A7515

Kuuluuko kirpparitoiminta kirkolle?

Niukkenevien resurssien kanssa painiva kirkko joutuu yhä enemmän pohtimaan, mikä on sen ydintehtävä. Joku saattaisi kysyä, kuuluuko kirpputoritoiminta diakoniatyön ensisijaisiin tehtäviin. Helinin mielestä kuuluu.

– Yleinen hintataso nousee koko ajan ja ihmiset ovat tiukoilla. Ostajien joukossa on aika paljon lapsiperheitä ja maahanmuuttajia, jotka saavat näin hankittua edullisesti lapsilleen vaatteita tai harrastusvälineitä.

Hyväntekeväisyyden lisäksi tapahtumalla on ekologinen viesti, joka sekin istuu Helinin mielestä hyvin kirkon sanomaan.

– Kirkon tehtävänä on viljellä ja varjella luomakuntaa. Kierrättämällä hyväkuntoista tavaraa voidaan vähentää jätteen määrää. Keskustorin 450 myyntipöydältä löytyy melkoinen valikoima tuotteita eli tyhjin käsin kenenkään ei tarvitse lähteä pois.

Teksti: Eva Wäljas

Kuvat: Hannu JukolaEvankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta