Kirkon perheneuvonta 70 vuotta: Parisuhteen hyvinvointi säteilee laajalle | Tampereen hiippakunta

Kirkon perheneuvonta 70 vuotta: Parisuhteen hyvinvointi säteilee laajalle


Teksti: Pirjo Silveri
Perheneuvonnalle on seurakunnissa paljon kysyntää. Työmuotona se tavoittaa kaikenlaisia ihmisiä, ja sen vaikutukset ulottuvat laajalle.

 

– Perheneuvonta ja parisuhdetyö ovat ihmisen kokonaisvaltaista auttamista. Perhetyö on tärkeää sekä diakoniatyön osa-alueena että itselleni työntekijänä, olen tosi innostunut, sanoo diakoni Mirka Koivusilta Ruovedeltä.

Sopimuskumppani eli Tampereen perheasiain neuvottelukeskus on Ruoveden seurakunnalle tukeva selkänoja.

– Siellä ovat taitavat alan ammattilaiset. Koska olen meillä ainoa diakoniatyöntekijä, pidän tärkeänä, että on paikka, jonne pystyn ohjaamaan silloin, kun omat keinot loppuvat kesken. Voin toimia välipysäkkinä, kuunnella ja tukea pahimmalla hetkellä, kunnes päästään osaaviin käsiin. Joku saattaa myös pitää kotiseurakunnan työntekijää liian tuttuna, hänelle ei ehkä haluta kertoa kipeimpiä asioita.

Mirka Koivusilta

Mirka Koivusilta

Tampereella tarjottavasta palvelusta on Ruovedellä kerrottu monessa muodossa.

– Olen nostanut sitä esiin neuvolan perhevalmennuksessa, perhekerhossa, perhetyön esitteissä, diakoniavastaanotolla, seurakunnan facebook-sivuilla ja verkkosivuilla. Netissä tietoa on sekä perhetyön että diakoniatyön alla, jotta apua etsivä löytää linkin.

Neuvolan valmennusryhmälle Koivusilta veti yhden illan teemalla Vanhemmuus ja parisuhde.

– Hyödynsin siellä Parisuhteen ja vanhemmuuden palikat -koulutuksessa saamaani materiaalia. Kerroin eri tahoista, joihin voi ottaa yhteyttä, jos arjessa tulee mutkia matkaan. Laadin pareille vielä kirjallisen esitteen, jonka laitoin jakoon neuvolaan. Muutenkin seurakunta tekee yhteistyötä neuvolan, mielenterveystoimiston ja sosiaalitoimen kanssa, ja näissä yhteyksissä olen informoinut työntekijöitä kirkon perheneuvonnasta.

 

Koivusillan mielestä 70-vuotisjuhlavuodesta on kummunnut paljon hyviä hetkiä. Yhteistyössä on voimaa.

– Tuntuu mukavalta, kun pienikin seurakunta pääsi suunnittelemaan ja toteuttamaan tapahtumaa. Vuoden aikana on syntynyt kontakteja Tampereen hiippakunnan työntekijöihin ja yhteistyötä muiden seurakuntien kanssa. Paljon uusia ajatuksia olen saanut, ja visioita on voinut omassa työyhteisössä jakaa. Toivottavasti olen vastaavasti onnistunut antamaan jotakin muille.

Ruovedellä järjestetään marraskuun juhlaviikolla perhe-, kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaisten ilta. Mietinnässä ollut viikonlopun mittainen avioliittoleiri herätti kiinnostusta, mutta jäi tällä kertaa toteutumatta. Ensi vuodeksi on suunnitteilla muun muassa naistenilta parisuhteen hoitamisen näkökulmasta.

 

Pirkkalassa parisuhdetyötä hoitaa aikuistyönohjaaja Maritta Oksi-Helminen. Virka perustettiin seurakuntaan pari vuotta sitten. Yhteistyö Tampereen perheasiain neuvottelukeskuksen kanssa on joustavaa, tilanteen mukaan asiakkaita ohjataan puolin ja toisin toiselle.

– Aiemmin pirkkalalaiset ottivat suoraan yhteyttä Tampereelle, tietenkin myös diakoniatyöntekijät ja diakoniapappi ovat tarjonneet keskusteluapua. Kun aloitin täällä työni, koulutukseni ansiosta minulla oli valmiudet auttaa jo Pirkkalassa, sosionomi, seksuaalineuvoja ja parisuhdeneuvoja Oksi-Helminen selittää.

Uusi työmuoto tavoitti paikkakuntalaiset yllättävänkin nopeasti. Kynnys hakea apua on matala.

– Hienoa, että ihmiset ovat löytäneet seurakunnan tarjoaman avun ja rohkenevat tulla. Olen huomannut, että tätä kautta jotkut ovat kiinnittyneet sitten muutenkin seurakuntaan.

Keskivertoasiakas on hiukan yli kolmekymppinen pariskunta, jolla on kaksi, kolme pientä lasta. Ruuhkavuodet ja vauva-aikojen väsymys näkyvät siinä, että puolisot ovat fyysisesti etääntyneet toisistaan ja keskinäinen kommunikointi kutistunut.

– Enää ei pystytä puhumaan mistään, kaikesta tulee vain kinaa. Ihmetellään, että kun ennen niin tykkäsin tuosta, nyt tykkääminen tuntuu kokonaan hukkuneen. Useimmilla pareilla etääntymiseen liittyy arjen raskaus, jaksaminen, Oksi-Helminen kuvaa tavallista tarinaa.

Maritta Oksi-Helminen

Maritta Oksi-Helminen

Parisuhdetyö ei koske pelkästään pikkulapsiperheitä. Asiakkaina on väkeä laidasta laitaan, on lapsettomia pareja, on eläkeikäisiä. Elämäntilanteiden kirjo on laaja.

Tietoa palveluista on jaettu aktiivisesti seurakunnan nettisivuilla ja Pirkkalainen-lehdessä. Myös suusta suuhun -menetelmä on osoittautunut tehokkaaksi.

Oksi-Helminen näkee perheneuvonnan työmuotona, jonka tarve on suoraan ylöspäin kasvava.

– Parisuhteen hyvinvointi ei vaikuta vain puolisoihin, vaan myös ympäristöön niin laajasti, ettei moni uskokaan! Lapsiin se heijastuu aina.

Maritta Oksi-Helminen on ollut mukana vetämässä eroryhmiä, joita Pirkkalan ja Ylöjärven seurakunnat ovat kimpassa järjestäneet.

– Kyllä minulle on usein herännyt siellä ajatus, että voi kun monet näistä osallistujista olisivat aikanaan nähneet perheneuvonnan mahdollisuudet.

Lue myös:

Seurakunnan toimintaa

Tasokasta ja tärkeää, arvokasta ja arvostettua

Sota kaipasi yhtä miestäEvankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta