Kuvagalleria: Lähetyskumppanuusneuvottelut Järvenpäässä | Tampereen hiippakunta

Kuvagalleria: Lähetyskumppanuusneuvottelut Järvenpäässä


Kirkon lähetyskumppanuusneuvotteluihin oli kutsuttu 130 osallistujaa 37 maasta. He edustivat kirkkomme seitsemän lähetysjärjestön kumppanikirkkoja maailmalla: Euroopassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.  Kaukaisimmat vieraat tulivat Kiinasta, Taiwanilta, Japanista, Eteläisestä Afrikasta, Venezuelasta ja Boliviasta.

Neuvottelun tarkoituksena oli vahvistaa Suomen kirkon ja sen kumppanuuskirkkojen välistä yhteistyötä ja missionaarisuutta niin, että yhteinen tehtävä osana Kristuksen maailmanlaajaa kirkkoa selkiintyy.

Historiallista merkittävyyttä lisäsi paitsi kansainvälisten osallistujien määrä, se että ensi kertaa oli näiden kanssa koolla myös kaikkien kirkkomme lähetysjärjestöjen ja hiippakuntien edustus.

Mitä jäi Tampereen hiippakunnan edustajien mieleen?

Liisa Ruusukallio, maallikkoedustaja

Tampereen hiippakunta uskaltautui lähettämään maallikkoedustajakseen tällaisen nuoren mutta intoa puhkuvan lähetysnaisen. Oli valtavan etuoikeutettu olo päästä kuulemaan kymmenien kumppanuuskirkkojemme puheenvuoroja ja pohtimaan yhdessä lähetystyön tulevaisuutta.

Päällimmäiseksi jäi toivo tulevaisuudesta – me kaikki todella tarvitsemme ja haluamme tehdä yhteistyötä! Erimielisyyksien sijaan nyt korostettiin kirkkojemme mahdollisuuksia. Mitä meidän kirkollamme on annettavaa muille? Pohdittiin kirkkojen välisten nuorisovaihtojen mahdollisuutta, ja Etiopian kirkon pääsihteeri Berhanu Ofgaa nosti esille ajatuksen lähetystyöntekijöiden vastavuoroisesta lähettämisestä Suomeen. Rukousyhteyden tarvetta alleviivattiin: kumppanuus ei ole vain rahan ja ihmisten lähettämistä vaan ennen kaikkea jatkuvaa rukousta toistemme puolesta.

Jäin miettimään meidän suomalaisten vastuuta lähetysvaroista. Monet ulkomaalaiset kertoivat kirkkojensa huutavasta työntekijäpulasta. Seurakunnat kasvavat vauhdilla, ja työntekijöiksi tahtovia olisi jonoksi asti, mutta kirkolla ei ole riittävästi rahaa eikä koulutusmahdollisuuksia kaikille halukkaille. Teologian opiskelijana tiedän, että tilanne on meillä Suomessa aivan toinen: pappeja on niin että päät kolisee. Voisimmeko me jakaa omastamme vielä alttiimmin ja kohdistaa tukemme nimenomaan paikallisten kouluttamiseen?

Neuvottelujen hedelmällisintä antia oli ohjelman vapaa-aika, jolloin osallistujat tutustuivat vapaamuotoisesti toisiinsa. Oli upeaa nähdä millaisia kontakteja kahvikupin ääressä ja saunan löylyissä luotiin maailman ympäri, ei vain Suomen ja muiden maiden välille. Sainpa itsekin useampia kutsuja lähetystyöhön: Venezuelaan, Venäjälle, Tansaniaan… Uskon, että yhteistyö on aina helpompaa, jos kumppanit ovat aidosti nähneet ja tutustuneet toisiinsa. Siihen nämä kokoontumisajot antoivat loistavan alun. Toivotaan ja rukoillaan, että se saa kantaa myös tulevaisuudessa hyvää hedelmää.

Sakari Löytty, Tampereen hiippakunnan kansainvälisen työn asiantuntija:

”Yhteys yli kulttuuri- ja kielirajojen hahmottui konkreettisesti, kun istuimme kolme päivää yhteisten asioiden äärellä. Ilmapiiri oli innostava ja inspiroiva. Tuntui hyvältä ja oikealta kuunnella etelän ja idän kirkkojen ääntäsekä rehellisiä ja avoimia näkemyksiä He tarkensivat asetelmaa kysymällä: ’ ei riitä, että kuulette meitä, kuunteletteko myös mitä sanomme?’

”Mieleenpainuvia olivat Kirkkojen Maailmojen Neuvoston pääsihteerin Tri Olav Fykse Tveitin ja Luterilaisen Maailman Liiton pääsihteerin pastori Martin Jungen puheenvuorot. He painottivat kokonaisvaltaista lähetystyötä: Julistus, diakonia ja puolesta puhuminen (Proclamation, diaconia and advocacy). Junge kiinnitti huomiota myös lähetyksen monisuuntaisuuteen ja kirkon rooliin vastaanottavana vieraanvaraisena kirkkona. Konsensus tuntui vallitsevan siitä, että lähetys ja diakonia kuuluvat yhteen ja että lähetys kuuluu kirkon olemuksen ytimeen.”

”Oli hieno tavata sisarkirkkojen edustajia ympäri maailmaa ja myös tutustua suomalaisten lähetysjärjestöjen edustajiin. Verkostoitumisen mahdollisuus etelä-etelä ja etelä-itä-akselilla näyttäytyi uudenlaisena mahdollisuutena”.

Kuvagallerian myötä palataan vielä lähetyskumppanuuspäivien tunnelmiin.Kuvatekstit ovat lainauksia piispan Matti Revon FB-päivityksistä.

(Piispa Matti Revon Facebook-sivua voit ajantasaisesti seurata täällä. Käy tykkäämässä!)Evankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta