Panen käden suulleni ja vaikenen | Tampereen hiippakunta

Panen käden suulleni ja vaikenen


Muusikko Jaakko Löytty täyttää ensi vuonna 60 vuotta. Juhlavuoden konserttikiertue kantaa nimeä Hyvät sanat – Taivaallinen Sävel. Kiertueen yhtenä tausta-ajatuksena on kiitollisuus musiikin kuuntelijoita ja käyttäjiä kohtaan. Tampereen hiippakunta julkaisee loppuvuoden ajan Jaakko Löytyn lauluihin liittyviä muistoja ja tarinoita.

 

Juhani Huttunen:

“Järjestin 1990-luvun lopulla Nilsiän Aholansaaressa Juuret ja kulttuuri -nimistä festivaalia. Sen ensimmäisenä vuonna ohjelmassa oli nk. psalmilaulutuokioita, joiden esikuvana oli rastafarien nyahbinghi-perinne eli eräänlaiset seurat, joista käytetään ilmaisua groundation.

Jaska oli säveltänyt lukuisan määrän psalmitekstejä, joita veisattiin eli chantattiin nyahbinghi-rumpusäestystä muistuttavalla tyylillä. Meillä ei ollut autenttisia rumpuja, mutta Jaskan chantteja soitimme senegalilaisilla djemberummuilla, joita Löyttyjen silloiseen Transitiin mahtui useita.

Kyseisen nyahbinghi-rytmin sanotaan symboloivan sydämenlyöntiä. Olin itse muutamaa vuotta aiemmin tutustunut tähän musiikkiperinteeseen äänilevyhankintojen ja kirjallisuuden kautta. Tämä nyahbinghi-chanttien rytmiperinne on reggaemusiikin yksi historiallinen pohja. Elin ja elän yhä hirmuisessa rasta- ja reggaehurmiossa, ja festivaalin nimen keksi Jaakko: olimme niin paljon puhuneet näistä teemoista, että roots and culture tarvitsi vain sananmukaisen käännöksen, jonka Jaakko oivalsi.

Omalla kohdallani mieleenpainuvin chant oli Jobin kirjaan perustuva Panen käden suulleni ja vaikenen (Job 40). Laulussa kysytään Jobin kirjan malliin, kuka teki virtahevon, kuka krokotiilin – ja kun Kaikkiviisas ne teki, paljastun minä ihminen liian vähäiseksi, joten “panen käden suulleni ja vaikenen”. Laulussa on paljon ulottuvuuksia, yksi näkökulma koskee ihmisen mahdollisuuksia lausua varmoja totuuksia Jumalasta: Minä panen käden suulleni ja vaikenen.

Muistan tästä laulusta myös sen, että Jaskan melodiataju meni usein ymmärrykseni ylitse. Minun tuntui ylivoimaisen vaikealta tuottaa suustani tämän laulun oikea melodia, joten taas jouduin vain myöntämään: panen käden suulleni ja vaikenen. Se on yksi kauneimmista melodioista, joita Jaakko on ikinä tehnyt.”

 

Vuodesta 1971 saakka olen sanoittanut ja säveltänyt lauluja, joilla itsensä ilmaisemisen lisäksi on vain se tarkoitus, että niitä lauletaan ihmisille ja niitä laulavat ihmiset.

 

Mihin Jaakko Löytyn lauluun sinun mielesi palaa?

Onko sinulla muistoja, jotka liittyvät Jaakko Löytyn musiikkiin? Haluaisitko jakaa muiston tai tarinan Jaakolle? Ehkä voisit antaa luvan sen julkaisemiseen nimelläsi tai nimimerkillä?

Muiston voi lähettää sähköpostilla joulukuun 2014 loppuun mennessä tuulia.matilainen@evl.fi

 

Lue myös:

Hyvät sanat – Taivaallinen sävel

Sateenkaariunet

 

 Evankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta