”Suomi ei ole enää lintukoto” | Tampereen hiippakunta

”Suomi ei ole enää lintukoto”


HANNA PARVIAINEN, Pirkkalan seurakunta
Ihmiskauppaan liittyvien rikosten määrä kasvoi Suomessa viime vuonna räjähdysmäisesti. Yhteisvastuukeräyksellä autetaan ihmiskaupan uhreja.

Vankina pidetty nainen synnytti neljä lasta, ravintolassa työskennellyt mies teki 17-tuntisia työpäiviä, mallitoimistojohtaja käytti nuoria naisia seksuaalisesti hyväkseen, yrittäjää epäillään marjanpoimijoiden palkkaamisesta pakkotyöhön.

Edellä luetellut ovat esimerkkejä Suomessa lähiaikoina ilmitulleista ihmiskauppaan viittaavista rikoksista. Monin eri tavoin ilmenevässä ihmiskaupassa on kyse ihmisen toimintavapauden rajoittamisesta.

– Emme ole enää lintukoto. Suomi ei ole vain läpikulkumaa, vaan ihmiskauppaa tapahtuu maassamme yllättävän paljon. On huomattava, että vaikka suurin osa tekijöistä ja uhreista on ulkomaalaisia, on joukossa paljon myös suomalaisia tekijöitä ja suomalaisia uhreja, sanoo Pro-tukipiste ry:n Tampereen yksikön johtaja Jaana Häggman.

Joutsenon vastaanottokeskuksessa sijaitsevan Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän piiriin kuului joulukuussa jo 200 asiakasta, kun vuotta aiemmin määrä oli yli puolet vähemmän. Mediassa uutisoitiin äskettäin sekä kasvaneista luvuista että ensimmäisistä esiin tulleista elinkauppatapauksista.

– Minulle ei ole yllätys, että Suomessakin voidaan kohdata elinkauppaa. Yllätys on, että se on onnistuttu tunnistamaan, toteaa Rikosuhripäivystyksen Sisä-Suomen aluejohtaja Katariina Westman Tampereelta.

Ihmiskauppaan liittyy monenlaisia vääriä kuvia. Esimerkiksi mielikuvat kellariin teljetyistä uhreista ovat usein vääriä, muistuttavat viranomaiset. Kuva: Kuvankaappaus www.pro-tukipiste.fi

Taustalla on usein uhrin erehdyttäminen. Kotiapulaiseksi tai tarjoilijaksi maahan tullut nainen joutuukin todellisuudessa tekemään seksityötä, ja häneltä otetaan passi pois. Viranomaisten mukaan uhrit käyvät usein vapaasti kaupassa, liikkuvat kaduilla ja saattavat käyttää terveyspalveluja.

– Meillä on sinnikäs mielikuva kellariin viedystä uhrista. Uhrit eivät ole patteriin sidottuja. Moni miettii, miksi uhri ei pakene tai hae apua, Häggman ja Westman kertovat.

Moni on lähtöisin kurjista olosuhteista. Tekijä on saattanut asettaa maahantuonnille niin ison laskun, että minkäänlaisella työnteolla ei pysty maksamaan lainaa takaisin. Tekijä uskottelee, että uhri on syyllistynyt rikokseen, jonka vuoksi hänet voidaan vangita tai että viranomaiset ovat ulkomaalaisvastaisia ja väkivaltaisia. Tekijä käyttää hyväkseen uhrin tietämättömyyttä Suomen lainsäädännöstä.

– Traumataustaiset uhrit ovat hyvin haavoittuvaisia. Tekijä uhkaa kostolla tai läheisten vahingoittamisella. Pelko on voimakas ase: uhri tuntee olevansa täydellisessä umpikujassa, Westman sanoo.

 

Ihmiskaupan tunnistaminen on vaikeaa, ja rikosprosessin eteneminen hidasta.

– Voi kestää kauan, ennen kuin uhri uskaltaa luottaa viranomaisiin. Kyseessä on äärimmäisen vakava rikos, jossa täytyy täyttyä tietyt perusteet. Voi olla vaikeaa erottaa ihmiskauppa parituksesta tai ihmissalakuljetuksesta, Häggman kuvailee.

Apu alkaa usein keskustelulla ja hätäavulla, kuten majoituksen järjestämisellä. Osa uhreista ei halua ottaa apua vastaan esimerkiksi pelon vuoksi. Tällöin viranomaiset eivät voi tehdä mitään.

Esille tulleet rikokset ovat tukijärjestöjen mukaan pisara meressä.  Yhtenä räjähdysmäisen kasvun syynä on pakolaisten suuri määrä. Pakolaisten matka on riskialtis rikoksien uhriksi joutumiselle. Uusia ihmiskauppaepäilyjä tulee jatkuvasti ilmi myös Pirkanmaalla.

– Erään tutkimuksen mukaan maapallolla on enemmän orjia kuin koskaan ennen. Elämme hyväksikäyttökulttuurin ja itsekkyyden aikaa. Ei tämä ilmiö ole uusi, se on vain saanut nimen vasta nyt, Häggman pahoittelee.

 

Ihmiskauppa

 • Vapauteen kohdistuva rikos.
 • Työperäistä, seksuaalista hyväksikäyttöä, rikoksiin pakottamista, elin- ja kudoskauppaa, pakkoavioliittoja ja ihmisarvoa loukkaaviin tilanteisiin ajamista.
 • Taustalla voi olla köyhyyttä, syrjintää tai suuria unelmia.
 • Uhri on usein harhautettu valheilla. Hän ei tunne Suomen lainsäädäntöä.
 • Tekijä on usein tuttu, kuten sukulainen tai työnantaja.
 • Tampereen kaupungin sosiaalipäivystys, Rikosuhripäivystys ja Pro-tukipiste ry alkoivat vuonna 2012 kehittää niin kutsuttua Tampereen toimintamallia ihmiskaupan uhrin tunnistamiseksi ja auttamiseksi. Kyseessä on laaja-alainen yhteistyö uhrien tunnistamiseksi. Toimintamallin tulokset ovat olleet hyviä.
 • Jos epäilet ihmiskauppaa, ota yhteyttä viranomaisiin.
 • Katso Pro-tukipisteen video.

Yhteisvastuukeräys 2017

 • Kotimaisena kohteena ihmiskaupan uhrien auttaminen yhteistyössä Pro-tukipiste ry:n, Rikosuhripäivystyksen, Pakolaisneuvonta ry:n ja Monika-Naiset liitto ry:n kanssa.
 • Ulkomaisena kohteena Jordaniassa elävien 12–30-vuotiaiden pakolaisten koulutus ja psykososiaalinen tuki. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.
 • Lisää Yhteisvastuukeräyksestä 2017Evankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta