Synodaalikokous 2022
Synodaalikokous 2022
Tampereen hiippakunnan synodaalikokous järjestetään Hämeenlinnassa Verkatehtaalla tiistaina 27.9.2022.
Tampereen hiippakunnan synodaalikokoukseen kutsutaan edellisen vuonna 2016 järjestetyn kokouksen tapaan kirkon ja sen seurakuntien virassa sekä kirkollisten järjestöjen palveluksessa olevat hiippakunnan papit, lehtorit ja diakonian virkaan vihityt.
Kokouksen ohjelma- ja muut tiedot täydentyvät näille sivuille. Kokoukseen kutsuttaville lähetetään myös kokouksen uutiskirje Pelastus kerran kuukaudessa.
Kokoukseen osallistumisen kustannukset
Tampereen hiippakunta vastaa synodaalikokoukseen osallistujien kustannuksista tilan, ohjelman ja ruokailujen (aamukahvi, lounas, iltapäiväkahvi ja päivällinen) osalta. Tampereen hiippakunta ei osallistu synodaalikokouksen osallistujien pysäköinti-, matkustus- tai yöpymiskustannuksiin.
Kokouksen pukukoodi
Kokoukseen pukeudutaan virkapaitaan ja arkipukuun.
Tampereen hiippakunnan kokous somessa
Kirkkojärjestyksen määräämä synodaalikokous järjestetään kaikissa Suomen ev.-lut. kirkon hiippakunnissa tiistaina 27.9.2022 . Kokouksen tehtävänä on käsitellä teologisia kysymyksiä sekä seurakuntien hoitoa ja muuta kirkon toimintaa ja hallintoa koskevia asioita (KJ 18:9).
Suunnitteluryhmä
Synodaalikokouksen suunnitteluryhmässä ovat olleet vuodesta 2021 saakka mukana Vanhanen Tapani, Sorsa Leena, Halkoluoto Ville, Salmesvuori Anni, Törmänen Lotta, Partanen Juha ja Heiskanen Petja.
Tervetuloa synodaalikokoukseen!
Synodaalikokous on nurkan takana! Tiistaina 27.9. tapaamme Hämeenlinnassa hiippakunnan työssä olevien pappien, lehtorien ja diakonian virkaan vihittyjen joukolla. Kokous on lähellä, mutta valmistautumisen aikaa on yhä. Vielä ehtii lukea synodaalikirjan Pelastus ja virittyä teologisin tiedoin teemoihin, joita tulemme käsittelemään.
Kokouksen läheisyys muistuttaa kristillisen uskon salaisuudesta: pelastus on lähellä, odotamme sitä ja valmistaudumme siihen. Vaikka emme tiedä, milloin aika koittaa, toivomme pääsevämme pelastettujen joukkoon. Toivo saa toimimaan maailman pelastuksen puolesta. Koitukoon kokouksemme hengelliseksi rohkaisuksi ja yhteiseksi hyväksi kunkin omassa tehtävässä.
+Matti Repo
Pelasta mut!
”Ei mun jalkani kanna, kun olen sinun kosketusta vailla. Eikä henkeni kulje, kun olen sinun kosketusta vailla. Pelasta mut (pelasta maailma), pelasta mut (pelasta ihminen), pelasta mut, kuule kun apuasi anelen.” Näin lauletaan meille monelle ripareilta tutulla Happoradion Pelastaja-kappaleessa.
Oletko koskaan pysähtynyt miettimään mitä pelastus sinulle tarkoittaa? Oletko miettinyt mistä sinä haluat pelastua, kuka sinut pelastaa? Pohtinut, onko pelastus edes mahdollista?
Synodaalikokouksen teema ”Pelastus”, kutsuu meitä pohtimaan tätä teemaa. Päivä tarjoaa laajan ja mielenkiintoisen kattauksen aiheeseen. Ennen synodaalikokousta julkaistavat uutiskirjeet virittävät meitä teemaan. Ne on tehty innostamaan, herättelemään, ajattelemaan, keskustelemaan, ja kenties haastamaankin omia käsityksiä.
Omalta osaltani matka synodaalikokoukseen alkoi lähes vuosi sitten kutsulla kokousta ideoivaan, suunnittelevaan ja osin toteuttavaankin ohjausryhmään. Vastaukseni kysymykseen kuului näin: ”Hei vau! Kiitos kutsusta. Ilomielin lähden mukaan yhteiselle tielle, karttaa minulla ei ole, mutta eiköhän yhdessä perille löydetä :)”
Ikuisena innostujana näin kutsussa miljoona mahdollisuutta. Tässä sitä nyt ollaan, yhteisellä tiellä, me kaikki, matkalla kohti syksyä ja synodaalikokousta. Toiset innosta puhkuen, toiset varovaisin, ehkä epäileväisinkin mielin. Yhteisellä matkalla. Rohkein askelin ja ajatuksin kannustan sinua kulkemaan tätä matkaa. Ottamaan jo tämän kevään ja kesän mahdollisuutena innostua aiheesta. Nähdä sen rikkaus ja uskaltautua pohtimaan mitä juuri sinä voit tuoda mukanasi syyskuussa ja sitä, millaisia arjen eväitä sinä odotat saavasi mukaan synodaalikokouksesta.
Nähdään syyskuussa Verkatehtaalla!
15.2.2022
Lotta Törmänen
diakoniatyöntekijä
Janakkalan seurakunta
Pelastettuina
Erityisesti silloin, kun lapseni olivat pieniä, äidinvaisto oli malttamaton. Kannoin jatkuvasti lapsiani mielen päällä. Monesti huokailin, miten pystyn suojaamaan, turvaamaan ja pelastamaan heidät koko maailman huolilta ja vääryyksiltä?
Jos huolet olivat joskus aitojakin, nyt ne näyttäytyvät mitättöminä. Tänä päivänä uutiset tuovat silmien eteen surun ja huolten värittämiä kasvoja Ukrainasta. Vanhemmat kantavat lapsiaan turvaan, etsivät suojaa ja välttämättömiä elämän perustarvikkeita lapsilleen. Koko luomakunta kärsii sodan seurauksista.
Me kaikki kannamme sydämillämme hätää ja epätoivoa, jonka sota Euroopassa aiheuttaa. Silti juuri lapset ovat syy uskoa hyvään tulevaisuuteen. Lapset ovat voimavara, jotka pelastavat meitä aikuisiakin monelta pahalta: elämän kyynisyydeltä, epätoivolta ja merkityksettömyydeltä. Juuri he onnistuvat näkemään Jumalan luoman maailman kauneuden ja ainutlaatuisuuden vilpittömällä tavalla.
Ukrainan ja koko maailman lapset kantavat sisällään pelkoa ja hätää. Meitä jokaista kutsutaan nyt tuomaan suojaa ja turvaa, syliä ja rukousta kaikille lapsille. Samalla muistamme Jeesuksen sanat, jotka lausutaan kastemaljan äärellä: ”Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät, maailman loppuun asti.” Kasteen voima on ainutlaatuinen. Kasteen lupaukset kannattelevat elämää ja toivoa silloinkin, kun maailma ympärillä järkkyy.
Leena Sorsa,
kappalainen
Akaan seurakunta
Hiljainen pieni kylä
Hän istahti rinteen reunalle sammaleen peittämän kallion päälle. Kaukana tiheän metsän keskellä näkyi hiljainen pieni kylä, jossa hän oli koko elämänsä asunut. Näin keväällä rinteen varjoisalla puolella kivet olivat vielä liukkaita ja kylmiä. Huolettomana tästä hän katsoi kotikyläänsä ja sen takana siintävää pitkälle horisonttiin ulottuvia metsiä ja peltoja. Hiljalleen lämpiävä ilma, lintujen keväinen viserrys ja lehtien kevyt viherrys ympärillään hän otti pienen kiven kallioiden koloista, puhdisti sen käsillään ja laittoi takkinsa taskuun. Matka kotikylään oli tuttu ja jokainen askel jo monesti astuttu. Tällä kertaa matka ei ollut kevyt kuten aina ennen. Jokaisen askeleen jälkeen tuntui seuraavan ottaminen raskaammalta. Keväällä vuolaasti virtaavan puron pienelle sillalla hän pysähtyi hetkeksi. Edellisvuoden lehdet irtaantuivat rannasta ja kulkivat sillan alitse.
”Tule jo!” – tuttu ääni kuului kauempaa kylän suunnalta
Hän havahtui ja lähti kulkemaan hitaasti kohti ääntä. Kylän reunalla olivat lähes kaikki kylän asukkaat koolla.
”Odota hetki” – Hän huusi kuiskaten tutulleen ja lähti kulkemaan nopeammin kylän asuntoja kohti. Isotäti oli ollut kuumeessa muutaman päivän eikä tänään jaksanut lähteä ulos. Hän kaatoi isotädilleen teetä ja lupasi viedä kiven hänen puolestaan.
”Voitte tuoda kivet”, kuului pihalta, kylän reunalta.
Hän lähti kiireesti paikalle. Hän on usein niin ulospäinsuuntautunut poika, mutta nyt muut ympärillä katosivat. Oli vain tämä yksi kivi. Ja tuo kolina. Pian hän muisti lupauksensa ja etsi maasta toisen kiven ja pysähtyi katsomaan putoavia kiviä. Lintujen laulu oli kadonnut, puron solina hiljentynyt ja maa tuntui tyhjältä. Kolina voimistui ja jokainen kolaus sai hänet säpsähtämään hieman. Hengitys syvään ja askel kohti tuota metalliämpäriä. Hitain askelin hän pääsi ämpärin vierelle ja pudotti kiven. Kolahdus jäi kaikumaan hänen päähänsä niin kovaa, ettei hän kuullut virren sanoista mitään.
Aamuhetken jälkeen aurinko lämmitti hänen kasvojaan. Hän jäi vielä hetkeksi katselemaan sinisellä taivaalla lentäviä lintuja.
Petja Heiskanen
diakoni, Riihimäen seurakunta
Kokouksen ohjelma
Päivän yhteistä ohjelmaa kuljettavat Marko Itkonen ja Riikka Mattila. Musiikista vastaa Maija Ruusukallio ja bändi.
9.00-9.30 Aamukahvia Verkatehtaalla.
9.30-10.40 Mitä voin sanoa pelastuksesta? Vanajasali.
Aamupäivä avaa näkökulmia pelastukseen.
Mukana:
Matti Repo, Tampereen hiippakunnan piispa, Sally Leskinen, Etelä-Karjalan hyvinvointialueen johtaja, Janne Saarikivi, kielitieteilijä ja tietokirjailija sekä Iida Silfverhuth, valtiotieteiden kandidaatti.
10.40–11.00 Tauko.
11.00-11.45 Mitä voin sanoa pelastuksesta? …jatkuu…
11.45–13.00 Lounas Verkatehtaalla.
13.00–15.00 Eletty ja sanoitettu pelastus tänään.
Iltapäivällä jakaudumme pariinkymmeneen eri kokoiseen ryhmään tutkimaan pelastusta eri tavoin: keskustellen, kuunnellen, kokeillen, rukoillen, vieraillen ja vaeltaen. Työskentelyt tapahtuvat Verkatehtaalla ja eri puolilla kaupunkia.
15.00–15.45 Kahvia ja pientä purtavaa.
15.45–17.00 Mitä pelastuksesta on avautunut? Vanajasali .
Jakamista päivän näkökulmista.
Piispa David Walker Manchesterista, Riikka Mattila, Marko Itkonen ja tussitaikuri Karri Lehtonen.
16.10 Piispan puheenvuoro. Matti Repo.
16.30 Episodeja pelastuksesta. Minna Hokkanen, Auvo Vihro.
17.00–18.00 Päivällinen Verkatehtaalla.
18.30–19.30 Pelastuksen aterialla. Messu Hämeenlinnan kirkossa .
19.30 Tarjolla vapaamuotoista iltaohjelmaa (vaihtoehtoja löytyy tämän sivun loppupuolelta).
Kokousiltapäivän työpajat
Huom. Jokainen pääsee osallistumaan yhteen ohjelmaosioon. Toiveesi on huomioitu mahdollisuuksien mukaan, ja kevään aikana ilmoittautuneet ovat elokuussa saaneet vahvistuksen siitä, mihin työpajaan osallistuvat. Jälki-ilmoittautumisessa tarjolla on vielä kaksi työpajavaihtoehtoa, paneelikeskustelu ”Voimmeko pelastaa luomakuntaa” ja ”Painavasti pelastuksesta. Retoriikka-työpaja”.
Maailman pelastus
Bibliodraama: Minä, luomakunta ja pelastus
Työpajan kuvaus: Tutkimme bibliodraaman keinoin toiminnallisesti Raamatun tekstin äärellä esimerkiksi sitä, mitä ja keitä luomakuntaan kuuluu tai mikä on minun suhteeni muihin luotuihin. Mitä voisi tarkoittaa, että luomakunnalla on toivo? Bibliodraama on kokemuksellista ja toiminnallista Raamatun lukemista ryhmässä.
Työpajaan osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta bibliodraamasta tai esiintymistaitoja.
Ohjaajat: Urjalan ja Punkalaitumen vs. kirkkoherra Auni Kaipia ja Helsingin yliopiston tutkijatohtori Nina Nikki.
Hyvät väestösuhteet kirkossa: käytännön työkaluja
Kuvaus: Tutkimme omaa toimintaamme ja yhteisöjämme ETNOn kehittämän hyvien väestösuhteiden työkalun pohjalta. Kanssamme työskentelevät erityisasiantuntija Peter Kariuki oikeusministeriöstä, lähetys- ja kansainvälisyystyön ohjaaja Paula Harju Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta sekä hankekoordinaattori Antti Vanhala Tampereen seurakunnista.
Ohjaajat: Peter Kariuki, Paula Harju ja Antti Vanhala
Kun kriisi kohtaa yhteisön, kirkon työ koskettaa
Kuvaus: Pohditaan yhdessä ammattiopisto Tavastian henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa, mikä on kirkon työntekijöiden rooli tilanteessa, jossa yhteisö kohtaa kuoleman tai muun kriisin. Mitä toiveita yhteisöillä voi olla? Mitä kirkolla on annettavaa? Miten erilaiset vakaumukset otetaan huomioon? Miten kirkon osaaminen kriisi- ja surutyössä saadaan näkyväksi?
Ohjaaja: Jaana Lehtonen ja kumppanit
Paneelikeskustelu ”Voimmeko pelastaa luomakuntaa?”
Paneelikeskustelussa pureudutaan ajankohtaiseen ilmastokysymykseen pelastuksen näkökulmasta: kykeneekö ihmiskunta pelastamaan kotiplaneettansa ja samalla itsensä? Ja jos, niin mitä se vaatii meiltä kaikilta?
Tilaisuus on myös kutsuvierastilaisuus ja avoin yleisölle.
Keskustelijat:
Markku Kulmala, akatemiaprofessori sekä Helsingin yliopiston aerosoli- ja ympäristöfysiikan professori
Kirsi Simpanen, diakoni, teologi
Tero Matilainen, kirkkoherra
JP Koskinen, kirjailija
Paneelin juontaja:
Tuulia Viitanen, Hämeen Sanomien päätoimittaja
Poistetaan köyhyys!
Kuvaus: Nelson Mandelan sanoin: köyhyys on ihmisen tuottamaa, ja sellaisena se voidaan poistaa. Työpajassa luomme yhdessä toivottavaa tulevaisuutta, jossa köyhyyttä ei enää ole. Samalla hahmottelemme konkreettisia askeleita kohti uutta ja kaikille ihmisille parempaa maailmaa. Työpaja hyödyntää Sitran kehittämää Tulevaisuustaajuus-menetelmää, joka on vapaasti käyttöön otettavissa esim. omaan työhön.
Ohjaaja: Titi Gävert, Kirkkohallitus
Eletty pelastus
Kohtaamista pelastuksen hiilivalkealla – Erätaukokeskustelu
Kuvaus: Mitä aamupäivän sisällöt minussa herättävät? Mitä pelastus tarkoittaa minulle? Tule sanoittamaan omia ja kuulemaan toisten ajatuksia yhteisessä dialogissa. Erätauko -menetelmä tukee tasavertaista ja rakentavaa keskustelua sekä mahdollistaa pysähtymistä. Aikaisempaa kokemusta Erätaukokeskusteluun osallistumisesta ei tarvita.
Ohjaajat: Tiina Hämäläinen ja Kaisa Nurmi
Lapset ja nuoret pelastetaan yksinäisyydeltä yhteisön avulla
Kuvaus: Miksi viitsitään nähdä vaivaa muiden kuin omien lasten eteen? Tule keskustelemaan kanssamme siitä, miten vapaaehtoinen aikuinen on torjumassa lapsen ja nuoren yksinäisyyttä partiomenetelmällä. Keskustelemassa partiojohtaja ja partiolaisten äiti Henna Ylitolonen, Suomen Partiolaiset ry:n partioneuvoston pj. Henna Heikkilä ja nuorisotyönohjaaja, seppomestari Maria ”Malla” Lehtovaara.
Ohjaaja: Maria Lehtovaara
Millaista pelastusta kaipaan? Vierailu Hämeenlinnan vankilaan
Kuvaus: Mistä kaikesta olemme pelastuneet? Mistä kaipaamme pelastusta? Hämeenlinnan vankilassa toteutettavassa työpajassa keskustelemme yhdessä vankien kanssa pelastuksesta, omista pelastustarinoistamme ja siitä, millaista pelastusta kaipaamme. Työpajaa ohjaavat apulaisjohtaja Taina Taipale ja vankilapastori Hanna Vettenniemi.
Ohjaajat: Taina Taipale ja Hanna Vettenniemi, Hämeenlinnan vankila
Pelastava yhteys – Ekumeeninen työpaja
Kuvaus: Mitä voimme eri kirkkokunnista tulevina kristittyinä sanoa pelastuksesta? Miten ekumeeninen keskustelu ja arjen yhteistyö voivat tehdä pelastuksen näkyväksi todellisuudeksi jo tässä ajassa? Mihin ekumeniaa tarvitaan 2020-luvulla? Tässä työpajassa on koolla osallistujia useista eri kirkkokunnista Hämeenlinnasta ja lähialueilta. Keskustelemme ekumeniasta yhtä lailla arjen kuin opinkin näkökulmista.
Ohjaajat: Tapani Vanhanen, Arto Kortemaa, Hämeenlinnan vapaaseurakunta ja Aki Leskinen, Hämeenlinnan ortodoksinen seurakunta
”Pelastuksen rytmi” -rumputyöpaja
Kuvaus: Aloittelevalle ja myös kokeneemmalle sopiva rumputyöpaja pureutuu soittotekniikan ja soitinesittelyn lisäksi pelastuksen mysteeriin rytmien ja liikkeen keinoin. Soittimina afrikkalaisia ja latinalaisamerikkalaisia käsin soitettavia rumpuja ja muita perkussioita.
Ohjaajat: Osmo Liikanen, Petja Heiskanen
Pelastus, sovinto, rauha – yksi restoratiivinen kohtaaminen kerrallaan
Kuvaus: Työpajan tavoitteena on antaa eväitä haastavien tilanteiden ja konfliktien ehkäisyyn sekä sovinnon edistämiseen omissa yhteisöissä ja lähiympäristössä. Konfliktit kuuluvat elämään ja parhaimmillaan ne edistävät tarpeellista muutosta. Kärjistyneinä ja pitkittyneinä ne taas nakertavat luottamusta, hyvinvointia ja ihmissuhteita.
Restoratiivisessa kohtaamisessa keskeistä on vastavuoroisen, rakentavan vuorovaikutuksen tukeminen niin, että yhteisön jäsenten eri tarpeet ja näkökulmat tulevat huomioiduksi.
Työpajassa on johdatusta aiheeseen, harjoituksia ja keskustelua tavoilla, joilla kaikkien on helppo osallistua.
Ohjaajat: FT Maija Gellin, Suomen sovittelufoorumi & ohjelmajohtaja Kirsi Saloranta ja yhteyspäällikkö Hanna Myllynen, Sovinto-ohjelma, Maria Haapavaara, Marhaban-keskus
Pitchaa pelastus!
Kuvaus: Työpajassa pengotaan ideoiden alkulähteitä yhdessä Hämeenlinna Crazytownin yhteisömanageri Jenna Kankaanpään ja Hämeenlinnan yrittäjien kanssa. Mikä on oma pelastusinnovaatiosi? Mikä pelastaa yrittäjän? ”Pitchin tarkoitus on herättää kuulijoissa kiinnostus esiteltävää asiaa kohtaan ja vakuuttaa heidät asian vahvuuksista. Samalla pitchaus kertoo tekijänsä innosta, näkemyksestä ja osaamisesta.”
Ohjaajat: Hanna-Leena Niemelä ja Jenna Kankaanpää
Toivo yhdistää sotea ja diakoniaa
Kuvaus: Muutos on mahdollista, kun toivo herää. Mietitään yhdessä, miten ylläpidetään toivoa ja kurkistetaan siihen mitä tulevaisuuden sote oikein on.
Työpajan ohjaaja Sini Stolt kuvaa itseään ja tämän työpajan tavoitetta: “Työurani aikana olen työskennellyt lastensuojelun, perhetyön, eroriitojen, vankilan ja väkivallan maailmassa. Nyt rakennan parempaa huomista kehittämällä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita vauvasta vaariin Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeessa. Työpajan teemaksi suunnittelin toivon ja kohtaamisen tärkeyttä työvälineenä. Muutos on mahdollista, kun toivo herää. Sidon työpajan kulkua myös omaan työhistoriaani ja vähän kurkataan siihenkin, että mitä se Tulevaisuuden sote oikein on.”
Ohjaajat: Lotta Törmänen ja Sini Stolt, Hankepäällikkö, Tulevaisuuden sote-keskus –hanke
Vierailu panssariprikaatiin
Kuvaus: Parolannummella keskustellaan sotilaspapin työn kautta avautuvista ajankohtaisista kysymyksistä sekä kirkon roolista Puolustusvoimien henkisenä ja hengellisenä tukena. Pääset myös tutustumaan panssariprikaatiin.
Ohjaajat: Juha Partanen ja sotilaspastori Pasi Hakkarainen
“Älä kato ittees, kato taivasta” – vierailu Pelastuslaitokselle
Kuvaus: Voiko onnettomuuteen varautua? Mitä kaikkea tapahtuu, kun ihminen kokee pelastuneensa kuolemasta? Mikä auttaa suuntautumaan eteenpäin? Mukana ensihoitopäällikkö Lasse Hakala ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan työntekijöitä.
Ohjaajat: Tuula Portin, Katja Lahti, Mirja Lassila
Rukous
Hiljaisuuden jooga
Kuvaus: Työpajassa tutustutaan hiljaisuuden joogaan. Tarvitset oman jumppamaton ja mukavat vaatteet. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita.
Hiljaisuuden jooga ® on sairaalapappi, joogaopettaja Heli Harjunpään kehittämä kristillisen joogan muoto, jossa yhdistyvät lempeä kehollinen harjoitus, mielen rauhoittuminen ja hengellisyys. Olennaista on oma kokemus ja vastaanottavainen sisäinen tila. Kristillistä perinnettä vaalitaan rukouksilla ja Raamatun teksteillä. Hiljaisuuden jooga sopii kaikille. Siinä on keskeistä armollisuus ja Jumalan rakkaus.
Työpajan ohjaajat: Hiljaisuuden joogan® ohjaajat Anna Henriksson ja Mirella Lehtola
Kaupunkipyhiinvaellus
Kuvaus: Vaellamme ohjatusti Verkatehtaalta Vanajaveden toiselle rannalle. Siitä jatkamme rantaa myötäillen kohti Hämeen linnaa. Reitti kulkee Linnanpuiston läpi ja kiertää linnan taitse vanhalle kasarmialueelle. Pysähdymme Hämeenlinnan vanhan kirkon muistokiven äärellä ja kuljemme edelleen linnan alueelle. Hiljennymme kappelissa ja etenemme kiireettömästi historiallisen alueen läpi Kustaa III:n tielle. Siitä jatkamme Kasarmikadulle ja pysähdymme Sibeliuksenpuistossa. Vaellus jatkuu tästä kohti Verkatehdasta, jonne saavumme viimeistään klo 14.50. Säännölliset pysähdykset ja rukous rytmittävät kulkuamme.
Kaupunki- ja puistomiljöössä toteutettava vaellus ei edellytä aiempaa pyhiinvaelluskokemusta. Varaa kuitenkin itsellesi kävelyyn soveltuvat jalkineet, juotavaa sekä säänmukainen ulkoiluasu. Reitin arvioitu pituus on 6,5 km.
Ohjaajat: Katariina Sorsa ja Sampo Kujala
Rukoilemme
Kuvaus: Mitä minä kirkon työntekijänä tarvitsen voidakseni rukoilla? Millaista rukousta kaipaan? Millaiseen rukoukseen rohkaisen toisia? Mitä on rukous pelastuksen tienä? Mikä on rukoukseni tiellä?
Tässä työpajassa pääset asettumaan Jumalan kasvojen eteen ja halutessasi kokeilla ohjatusti ja turvallisesti, yhdessä toisten kanssa erilaisia rukouksen tapoja. Rukouksemme on vuoropuhelua Jumalan kanssa ja johdattaa avautumaan lähimmäisille ja maailmalle. Työpajaan voit osallistua juuri omalla tavallasi, omia rajojasi kuunnellen. Et tarvitse mukaan muuta kun avoimen ja uteliaan mielen!
Ohjaajat: Asta Lehtimäki, Timo Pöyhönen, Teemu Salminen
Sanoitettu pelastus
Kauneus pelastaa maailman – kauneuden teologia, kauneuden diakonia
Kuvaus: Teologisia keskusteluja, musiikillisia elämyksiä ja yhdessä olemista Hämeenlinnan kirkossa. Keskusteluissa rikastetaan synodaalikirjan näkökulmia kauneuden näkökulmalla pelastukseen. Yhteiseen ajatteluun ovat johdattamassa pastori, TT, Miikka Anttila, diakoni Sari Airola ja kanttori Ismo Savimäki.
Ohjaajat: Miikka Anttila, Ismo Savimäki ja Sari Airola
Ovet auki somessa – tarvitaanko pintapelastajia vai syväsukeltajia?
Kuvaus: Työpajassa etsitään yhdessä viestinnän koukkuja ja somesyöttejä kirkon ydinsanomien viestimiseen sekä tarkastellaan vaikuttavaa sosiaalisen median käyttöä. Aihetta lähestytään alustuspuheenvuoron, käytännön tekemisen ja peilaustyöskentelyn kautta. Työpajan vetäjänä on viestintäpäällikkö Sakari Vanhanen.
Ohjaaja: Sakari Vanhanen ja Hannu Huhta-aho
Painavasti pelastuksesta. Retoriikka-työpaja
Kuvaus: Tehtävämme on sanoittaa pelastuksen lupausta, toivoa ja voimaa. Mutta miten sanoittaa pelastusta, kun se ylittää ymmärrystä ja sanatkin tuntuvat kuluneilta? Retoriikan eli puhetaidon huippuammattilainen, teologi Antti Mustakallio on työssään niin kirkossa, tutkijana kuin retoriikan kouluttajanakin pohtinut näitä kysymyksiä. Työskentely avaa uusia näkökulmia puheen, sanojen ja ilmaisun voimaan.
Ohjaajat: Antti Mustakallio ja Leena Sorsa
Pelastuksen varjot
Kuvaus: Onko perinteisiin pelastuskäsityksiin kätkettynä väkivallan siemen? Entä pitävätkö kristilliset pelastuskäsitykset sisällään naisia alistavia rakenteita? Mitä näiden kriittinen tarkastelu voisi antaa käytännön työhön? Teologinen työpaja, jossa peilataan synodaalikirjan artikkelien ajatuksia viime aikojen kriittiseen keskusteluun sovitusopista. Keskusteluun johdattaa pastori, väitöskirjatutkija Sanna Vuorela. Yhteisessä ajattelussa etsitään myös sitä, miten omat käsityksemme oikeudesta, kärsimyksestä ja muutoksesta vaikuttavat käytännön työssä valitsemiimme sanoihin ja tekoihin. Ydinkysymykseksi jää: Mikä on se vapauttava sanoma, jota julistamme?
Ohjaaja: Sanna Vuorela ja Minna Leinonen
Runotyöpaja: Pelastuksen sivupoluilla
Runoja roikkuu puiden oksilla, kurkistelee kirkon penkkien päästä. Työpajan tarkoitus on havahtua huomaamaan runojen langanpäitä ja kuromaan niitä sanoilla kerälle.
Runon kirjoittamisen ensimmäisiin oppeihin kuuluu ymmärrys, ettei rajoittavia sääntöjä juuri ole. Runo tekstilajina sallii kirjoittamisen tavoilla, jota saarnoissa, tutkielmissa, tai hartaustekstissä ei voisi käyttää.
Työpaja sopii runoja jo kirjoitelleille, mutta yhtä lailla heille, jotka kuvittelevat, etteivät osaa runoja tehdä. Alustuksessa annamme vinkkejä runojen tekemiseen ja työskentelyssä otamme vastaan haasteen pistää tyhjää paperia paremmaksi.
Miksi olemme sivupoluilla? Me työpajan vetäjät väitämme, että kirkkauden keskellä on paine tehdä elämää suurempaa runoutta. Siihen ei kuolevainen kuitenkaan yleensä kykene. Syrjästä näkee paremmin. Sivupoluilla on myös helpompi kirjoittaa tavalla, joka ei vieroksu elämää.
Ohjaajat: Teemu Paarlahti ja Matti Kivilahti
Ohjeita kokouksen ajalle
Saapuminen synodaalikokoukseen
Verkatehdas sijaitsee Hämeenlinnan keskustassa hyvien kulkuyhteyksien päässä. Suositamme saapumista kimppakyydeillä tai julkisilla liikennevälineillä, toki huomioiden yksilölliset tilanteet ja erilaiset kulkuyhteydet. Maksullisia pysäköintipaikkoja on saatavilla Verkatehtaalla ja sen ympäristössä. Tarkemmat tiedot löytyvät täältä.
Yhteiskuva
Tampereen hiippakunnan synodaalikokouksen osallistujista laaditaan yhteiskuva kuvakollaasina. Jokainen osallistuja ottaa itsestään kuvan, josta tulee osa isompaa kokonaisuutta. Kuvan olisi hyvä olla pystysuunnassa otettu värikuva. Kuva tulee pieneksi osaksi kollaasia, eli kuvan laadun riittävyydestä ei tarvitse olla huolissaan. Esimerkiksi kännykällä otettu kuva riittää oikein hyvin. Toimita kuva 29.9. mennessä sähköpostitse osoitteeseen synodaalikollaasi@gmail.com.
Yöpyminen Hämeenlinnassa
Olemme varanneet yöpymistarpeita varten kiintiöitä kahdesta hotellista. Osallistujat huolehtivat itse mahdollisesta huoneen varaamisesta ja majoituksen kustannuksista.
Original Sokos Hotel Vaakuna Hämeenlinna
Possentie 7, vaakuna.hameenlinna@sokoshotels.fi, puh. 020 1234 636
Majoitus 27.-28.9.2022
- Standard yhden hengen huone 117 euroa/vuorokausi
- Standard kahden hengen huone 132 euroa/vuorokausi
Varaus tehdään suoraan hotelliin tai valtakunnalliseen myyntipalveluun +358300 870 000, varaustunnus: Tampereen hiippakunta.
Kiintiö on varattavissa 13.9. asti.
Scandic Hämeenlinna City
Raatihuoneenkatu 16, hameenlinnacity@scandichotels.com, puh. 03 4108 1632
Majoitus 26.-28.9.2022
- Standard yhden hengen huone 123€/vuorokausi
- Standard kahden hengen huone 143€/vuorokausi
Majoittujat varaavat huoneensa itse täällä.
Varaukset voi tehdä varaustunnuksella BTAM260922 myös puhelimitse tai sähköpostitse hotellin yhteystietoja käyttäen. Huoneet ovat varattavissa 12.09.2022 mennessä tai hotellin varaustilanteen mukaan.
Tarjontaa iltaohjelmaksi
Suomen lyhin matka sakastista kapakkaan
Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherra Kimmo Reinikainen ja Albertin kellarin isäntä Harri Myllymäki kutsuvat kokousväkeä illanviettoon synodaalisen housebändin kanssa. Mukana on mm. Jukka Salminen ja muuta soitannollista väkeä.
Albertin Kellari, Kirkkorinne 2.
Lautapeli-jatkot Reskan Kulmassa
Hämeenlinna-Vanajan seurakunta tarjoaa tilaisuuden pelata lautapelejä ja rentoutua kokouspäivän jälkeen Reskan Kulman kokoontumistilassa yömyöhään. Mukana pastori Ville Halkoluoto ja kumppanit. Virvoitusjuomaa tarjolla juttelun ja pelien yhteydessä.
Hämeenlinna-Vanajan seurakunta, Raatihuoneenkatu 19.
Tarinateatterijatkot: Pelastusrenkaita
Näillä jatkoilla jaetaan tarinoita siitä, mikä työssä ja elämässä pitää pinnalla. On mahdollisuus kertoa ja kuulla, nähdä ja kokea, kun näyttelijät ja muusikko luovat näyttämölle kuvia ja tunnelmia yleisön kokemuksista. Mukana jatkoilla on Ylöjärven seurakunnan tarinateatteriryhmä AikasSpontaanit. Tarinateatteriesitys alkaa n. klo 20, kun messusta on ehditty siirtyä Wetterhoffin kutomolle. Esitys kestää noin tunnin, joten sen jälkeen ehtii halutessaan vielä toisenlaisillekin jatkoille.
Wetterhoffin talo, Kutomo, Wetterhoffinkatu 4 D.
Hyvää olutta ja pubtunnelmaa
Luther neuvoi lähtemään kaupungille ja etsiytymään iloisen musiikin, hyvän oluen ja ystävien hilpeään seuraan. Olutravintola Birger on erikoistunut oluisiin ja tarjolla on noin 80–100 erilaista olutta kotimaisista ja ulkomaisista pienpanimo-oluista pullovalikoimaan klassisia belgioluita ja muita erikoisuuksia unohtamatta. Myös siidereitä, viinejä sekä alkoholittomia vaihtoehtoja löytyy.
Olutravintola Birger, Raatihuoneenkatu 5.
Viiniä ja fiiliksiä
Haluatko vielä pysähtyä viinilasin kanssa päivän teemojen äärelle tai jatkaa juttua kaverin kanssa. Nooran viinibaari tarjoaa yhden viihtyisän vaihtoehdon illanistumiselle.
Nooran viinibaari, Raatihuoneenkatu 8.
Synodaalikirja 2022
Synodaalikokouksia varten on usein kirjoitettu erillinen synodaalikirja, niin tämän vuoden kokoustakin varten. Kirjan tavoitteena on antaa aineksia kokousten teemasta käytävään teologiseen keskusteluun. Uuden synodaalikirjan teemana on pelastus. Kirjan virallinen julkistamistilaisuus oli 10.8., mutta se ilmestyi verkossa jo 1.8.2022.
Synodaalikirjassa Pelastus kuvataan pelastukseen liittyviä keskeisiä teologisia näkemyksiä. Tavoitteena on antaa aineksia keskustelulle sekä mahdollistaa perustavien teologisten teemojen ja työn konkreettisten kysymysten vuoropuhelu. Teos sisältää sekä analyyttistä pohdintaa kokousten teemasta että mietiskelyä henkilökohtaisten kokemusten valossa. Kirjan ovat toimittaneet Niko Huttunen, Anna-Kaisa Inkala, Kari Kopperi, Marko Marttila ja Terhi Törmä. Teos on julkaistu verkossa suomeksi ja ruotsiksi:
Synodaalikirja Pelastus on myös tilattavissa maksullisena paperikirjana.
Helsingin hiippakunta on tuottanut yhteiseen käyttöön podcast-sarjan synodaalikirjan artikkeleista. Artikkeleita on 13, lisäksi yksi jaksoista on intro/alkujakso. Jokaisessa jaksossa yksi artikkelin kirjoittajista on haastateltavana. Jaksot kestävät n. 30-40 minuuttia / jakso. Podcastit ovat kuunneltavissa Spotifyissa ja muilla yleisimmillä alustoilla 1.8.2022 alkaen:
Synodaalikokous Podcast löytyy täältä.
Synodaalikokouksen pitkät juuret – YouTube
Kysely papin virkapuvun käytöstä 2022
Kysely papin virkapuvun käytöstä 2022
Arvoisa pappi!
Piispainkokouksen kanslia sai keväällä 2022 piispainkokoukselta tehtäväkseen laatia selvityksen papin virkapukeutumisesta. Keskustelua on herännyt yhtäältä siitä, pitäisikö virkapuvun olla yhdenmukainen ja sukupuolesta riippumaton kaikilla papeilla, ja toisaalta siitä, pitäisikö virkapuvun käytössä olla enemmän soveltamisvapauksia. On myös tarpeen selvittää sitä, pitäisikö piispainkokouksen vuonna 2010 antamaa papin virkapukeutumista koskevaa ohjetta päivittää.
Tietoa papin virkapuvun käytöstä ei toistaiseksi ole kattavasti kerätty käyttäjiltä itseltään. Tällä kyselyllä on tarkoitus selvittää pappien näkemyksiä ja mielipiteitä virkapukeutumisesta ja sitä koskevasta ohjeistuksesta. Kyselyn toteuttaa piispainkokouksen kanslia yhteistyössä Kirkon tutkimuksen ja koulutuksen kanssa.
Toivomme, että voit käyttää hetken aikaasi vastataksesi kyselyyn. Vastaaminen kestää arviolta 5 minuuttia ja vastausaikaa on perjantaihin 14.10.2022 saakka. Kyselyn tulokset käsitellään piispojen neuvottelussa syksyn 2022 aikana. Kaikki vastaukset käsitellään anonyymisti eikä kyselystä saatuja tietoja voida yhdistää yksittäisiin vastaajiin.
Valitse ensin kieli ja sitten hyväksy tietosuojalauseke, minkä jälkeen pääset itse kyselyyn.
Kiitos jo etukäteen vastauksistasi!
Lisätietoja kyselystä antavat:
Anna-Kaisa Inkala, Piispainkokouksen kanslia (anna-kaisa.inkala@evl.fi)
Veli-Matti Salminen, Kirkon tutkimus ja koulutus (veli-matti.salminen@evl.fi)