Tarinoita diakoniatyön arjesta III | Tampereen hiippakunta

Tarinoita diakoniatyön arjesta III


Diakoniatyössä kohdataan joka päivä tarinoita, jotka ansaitsevat tulla kerrotuiksi ja kuulluiksi. Tampereen hiippakunnan diakoniapäivää vietettiin toukokuun puolivälissä Humppilassa. Mukana vaikuttamista tutkimassa, ja itse myös vaikuttumassa, oli 71 työntekijää diakonian kentältä. Osallistujat kirjoittivat arjen tarinoita luettavaksemme. Tarinoiden sarja jatkuu kesäkuun ajan. Aiemmin julkaistuja tarinoita voit lukea täältä.

 

Keinot vähissä?

Taloyhtiön isännöitsijä kirjoitti 50-vuotishistoriikkia kaupungin keskustassa sijaitsevasta kerrostalosta. Isännöitsijä kertoi, ettei ole harvinaista löytää tänä päivänä nälkiintyneitä vanhuksia asunnoistaan. Vanhuksia myös kuolee koteihinsa – ehkä nälkään, yksinäisyyteen, masennukseen, alkoholin väärinkäyttöön. Vanuus voi myös tehdä monenlaisia kummallisia asioita ihmisille. Pelottaa ajatella, millaiseksi itse muuttuu vanhana. Iäkäs ihminen voi haluta apua, mutta joskus omaiset epäilevät, että auttaja on omaisuuden perässä. Harhat voivat myös johdatella ihmisen ajatuksia, sekä vanhuksen että omaisen – toivottavasti ei kuitenkaan diakoniatyöntekijän.

 

Miten lisätä ymmärrystä?

Jos jalkojen alla on vetelä suo, sen päältä on vaikea ponnistaa. Vahvalta kalliopohjalta on helpompi hypätä ylöspäin. Jos lapsuuden perhe antaa heikot lähtökohdat, sen vaikutus näkyy pitkälle elämään. Heikot sosiaaliset mallit ja köyhyys määräävät vahvasti tulevaisuutta.

Nuori äiti tuli diakoniavastaanotolle pienen lapsensa kanssa. Hän tuli kysymään ruoka-apua. Diakoniatyöntekijän kysyessä perheen tilannetta, äiti alkoi kertoa koko elämänhistoriaansa. Lapsuutta varjosti alkoholismi ja riitainen perhetilanne. Nuoren naisen omakin avioliitto hajosi väkivaltaisuuteen. Hän jäi kouluttamattomana ja työttömänä yksinhuoltajana yksin vastuuseen perheen selviytymisestä.

Kuunneltuaan tarinaa diakoniatyöntekijä jäi miettimään, kuinka äiti jaksaa huolehtia omasta lapsestaan, kun omakin tunne-elämä on niin pirstaleina rikkinäisen lapsuuden vuoksi. Kuinka perhettä voisi tukea niin, että huono-osaisuus ei periytyisi? Mitä tehdä, että nämä ihmiset tulevat nähdyiksi ja kuulluiksi? Miten lisätä ymmärrystä?

 

Onko sinulla tarina kerrottavaksi? Lisää tarinoita diakonian arjen kohtaamisista voi lähettää tarjolle julkaistavaksi Kumppanin verkkojutuissa osoitteeseen tuulia.matilainen@evl.fiEvankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta