Tarinoita diakoniatyön arjesta V | Tampereen hiippakunta

Tarinoita diakoniatyön arjesta V


Diakoniatyössä kohdataan joka päivä tarinoita, jotka ansaitsevat tulla kerrotuiksi ja kuulluiksi. Tampereen hiippakunnan diakoniapäivää (kuva) vietettiin toukokuun puolivälissä Humppilassa. Mukana vaikuttamista tutkimassa, ja itse myös vaikuttumassa, oli 71 työntekijää diakonian kentältä. Osallistujat kirjoittivat arjen tarinoita luettavaksemme. Tarinoiden sarja jatkuu kesäkuun ajan. Aiemmin julkaistuja tarinoita voit lukea täältä.

Arkienkeli tuli taloon!

Ennen vanhaan, vain muutamia aikoja sitten, kodinhoitaja tuli auttamaan äitiä kotiin. Autettiin haastavassa elämänvaiheessa.

Perhe tarvitsee tänä päivänä, eri perhemuotojen viidakossa, paljon enemmän apua kuin ennen: ei osata laittaa ruokaa, ei ole isovanhempia eikä omia verkostoja, mutta ei ole ammattiapuakaan tarjolla. Perheet selviytyvät omillaan. Osa selviytyy, mutta ne jotka eivät tahdo millään selviytyä, heistä ei kukaan ole kiinnostunut. Sosiaalityö käsittelee kasvottomasti toimeentulotukihakemuksen ja lähettää päätöksen postissa. Lapsia kasvattavilla viranhaltijoilla on entistä suurempia päälukuja ryhmissään. Naapurit elävät omissa kiireissään eivätkä tunne toisiaan. Neuvolantäti, lastensuojelun viranomainen tai muu virallinen taho soittaa diakoniatyöntekijälle ja kysyy perheelle seurakunnan tarjoamia harrastusmuotoja ja mahdollisuutta ruoka-apuun. Keskustelu tuntuu lottovoitolta. Yhteys syntyy, kontakti perheen hyväksi. Diakoniatyöntekijä kutsutaan ehkä yhteiselle käynnille.

 

Kotivakuutus-asunnottomuusloukku

Vankilasta vapautunut, pitkään istunut haluaa aloittaa uuden, kunnollisen elämän. Sairastunut yrittäjä kokoilee konkurssin jälkeen uuden elämän alkua. Molemmilla asunnonsaantitoiveet kariutuvat menetettyhin luottotietoihin.

Vuokranantaja vaatii vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä todisteen kotivakuutuksesta. Vakuutusyhtiöt eivät enää edes keskustele kotivakuutuksesta, jos maksuhäiriörekisterissä on tapahtumia. Diakonia-avustuksena, etukäteen koko vuodeksi maksettuna, sosiaalitoimen sitoutumisena, ystävien takaamana…kaikkea on yritetty, mutta vakuutusvirkailijat ovat leimanneet entisen yrittäjän ikuisesti epäonnistuneeksi ja vankilasta vapautuneen kyvyttömäksi huolehtimaan asumisestaan.

Asunnon saanti on rehellisin keinoin mahdotonta itsestä riippumattomien, vanhojen ja muuten yhteiskunnallisesti sovitettujen virheiden vuoksi.

Voiko olla oikein, että vakuutuslaitokset voivat tuomita loppuiäksi syrjäytymiseen, johon asunnottomuus vei. Asunnottoman on vaikea pitää työpaikkaa. Päihteetön uusi elämä on kavereiden ja sukulaisten nurkissa haastavaa. Tukien saaminen, sairaudenhoito ja osallistuminen normaaliin elämään ovat asunnottomille hyvin vaikeita.

Pieni järjestelmän vaaltimus luottotietojen kuunnossaolosta kotivaakutuksen ehtona aiheuttaa yksilölle esteen normaalielämään palaamiselle.

Sirpa Ahola ja Johanna Kylmälahti

Onko sinulla tarina kerrottavaksi? Lisää tarinoita diakonian arjen kohtaamisista voi lähettää tarjolle julkaistavaksi Kumppanin verkkojutuissa osoitteeseen tuulia.matilainen@evl.fiEvankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta