Tarinoita diakoniatyön arjesta VI | Tampereen hiippakunta

Tarinoita diakoniatyön arjesta VI


Diakoniatyössä kohdataan joka päivä tarinoita, jotka ansaitsevat tulla kerrotuiksi ja kuulluiksi. Tampereen hiippakunnan diakoniapäivää (kuva) vietettiin toukokuun puolivälissä Humppilassa. Mukana vaikuttamista tutkimassa, ja itse myös vaikuttumassa, oli 71 työntekijää diakonian kentältä. Osallistujat kirjoittivat arjen tarinoita luettavaksemme. Tarinoiden sarja jatkuu kesäkuun ajan. Aiemmin julkaistuja tarinoita voit lukea täältä.

Häätöuhka

Yksinhuoltajaäiti soittaa hädissään diakoniatyöntekijälle: ”Meiltä menee asunto.”

Perheenisä irtisanottiin YT-neuvottelujen päätteeksi. Työttömyys oli liikaa miehelle, joka oli tottunut tulemaan toimeen omillaan ja elättämään perheensä. Epätoivoisena mies päätti elämänsä.

Äidillä on ollut mieletön haaste selvitä tapahtuman jälkeen kolmen pienen lapsen kanssa kaikesta yksin.

Siinä vaiheessa, kun ei enää ollut rahaa lasten ruokaan, rahaa käytettiin vuokranmaksutililtä.

Diakoniatyöntekijä sopii perheeseen kotikäynnin. Mukanaan hän vie ruoka-apua ja toimeentulotukihakemuksen. Perheen tilannetta kartoitettaessa selvisi, että vuokrarästejä oli kertynyt jo kolmen kuukauden ajalta. Ensi töikseen diakoniatyöntekijä täyttää yhdessä äidin kanssa toimeentulotukihakemuksen ja varaa ajan sosiaalitoimeen. Diakoniatyöntekijä ehdottaa mukaan tulemista.

Sosiaalitoimesta saadaan apua vuokriin, ohjeistus asumistuen hakemiseen, ja perhe saa perhetyöntekijän kotiin kerran viikossa tilanteen vakavuuden vuoksi.

Diakoniatyöntekijä jatkaa perheen tukijana, rinnalla kulkien, ja tarvittaessa taloudellista tukea antaen.

 

Kuka hän on?

Toimistollemme ilmestyy mustaihoinen nuori mies. Hän puhuu vain ranskaa. Emme ymmärrä toisiamme. Hän on erittäin pelokas. Mitäköhän hän haluaa? Ilmenee, että hän on joskus lukenut raamattua.

Olemme juuri keskustelleet työpaikalla Kirkko turvapaikkana -käytännöistä. Onkohan tämä nuori mies turvapaikan tarpeessa? Hän ei kerro, mistä hän tulee. Hän ei halua kertoa kotimaataan. Hän ei näytä meille mitään papereitaan. Onko hän paperiton? Hän ei kerro nimeään. Hän on melko siististi pukeutunut.

Paljon arvoituksia. Mitä hän oikein haluaa? Hänellä on mukanaan vain pieni kassi. Hän saa seurakunnasta mukaansa vain pienen englanninkielisen Uuden Testamentin ja kirjoittamani lapun, jossa pydän häntä tulemaan seuraavana maanantaiaamuna uudelleen. Hän ei tullut. Emme nähneet häntä enää koskaan. Mitä hänelle tapahtui?

 

Kasvokkain

Asiakas tulee vastaanotolle

Mauri tulee pitkästä aikaa vastaanotolle. Kysellään kuulumisia ja ilmenee, että Maurilla on tiukka taloudellinen tilanne ja terveysongelmia. Hän on tehnyt kirjallisen toimeentulotukihakemuksen, koska omaa sosiaalityöntekijää ei enää pääsen kasvotusten tapaamaan ja kertomaan tilanteestaan. Tärkeä Marevan –lääke on loppumassa ja sosiaalitoimesta tuli tieto, että lääke tulee ostaa itse ja jälkikäteen saa rahan takaisin kuittia vastaan. Maurilla ei kuitenkaan ole tähän varaa. Maurista tuntui luontevalta tulla tapaamaan tuttua diakoniatyöntekijää. Hän kertoi, kuinka mukavaa on tavata työntekijää kasvotusten ja kertoa elämäntilanteestaan.

Diakonityöntekijä päättää auttaa tärkeän lääkkeen hankinnassa.

Haluamme vaikuttaa siihen, että Tampereella asiakkaat pääsisivät tapaamaan omaa sosiaalityöntekijää kasvokkain.

Onko sinulla tarina kerrottavaksi? Lisää tarinoita diakonian arjen kohtaamisista voi lähettää tarjolle julkaistavaksi Kumppanin verkkojutuissa osoitteeseen tuulia.matilainen@evl.fiEvankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta