Tarinoita kirkon työn arjesta | Tampereen hiippakunta

Tarinoita kirkon työn arjesta


Kirkon työssä kohdataan joka päivä tarinoita, jotka ansaitsevat tulla kerrotuiksi ja kuulluiksi. Aiemmin julkaistuja tarinoita diakoniatyön arjesta voit lukea täältä.

Hetki yhden ikäihmisen luona

”Oli taas se aamu, jolloin painoin summeriasi ja tiesin, että joudun odottamaan pitkään. Mutta uskoin, että vastaat siihen. Avaan oven, nousen portaat ylös ja havaitsen, että ovi on jo auki. Sinä kurkkaat sieltä. Kerron jo ovensuusta sinulle, kuka on tulossa. Tunnistat ääneni, havaitset hahmoni, kunnolla et näe. Mutta aina toivotat tervetulleeksi, omalla valoisalla tyylilläsi ja sanoillasi: ”Meille ovat kaikki aina tervetulleita”. Kotihoidon työntekijä on lähtenyt hetki sitten, tärkeimmät asiat on hoidettu. Olet saanut lämmintä puuroa, lääkkeet, tiskit on tiskattu, roskat viety, hiukset kammattu. Sinulla on nyt kaikki hyvin, vähän vain väsyttää. Olit ollut juuri lepäämässä makuuhuoneessa. Lepää vain lisää, kehotan, ole vain rauhassa. Mennään istumaan olohuoneeseen, vastaat. Tietysti, jos vain jaksat istua ja jaksathan sinä, vaikka ikää jo liki 100 v. Mitä kuuluu tänä aamuna, miten voit? Ihan hyvin, rauhallisesti. Muisti ei oikein enää toimi, mutta toimii riittävästi. Kerrot, että jaksat liikkua hyvin rollaattorin kanssa sisällä. Jalat nousevat ja koukistuvat, vähän huimaa. Huomautan, että sinun pitää liikkua varovaisesti.

Toistat yhä uudestaan ja uudestaan: KIVA ETTÄ SINÄ TULIT TAAS, SINÄ TULET AINA, OLET AINA TERVETULLUT, TE KAIKKI OLETTE TERVETULLEITA, KERHONI TUTUT OHJAAJAT, KERHOLAISET, TUTUT JA YSTÄVÄT, PAPITKIN VOISIVAT KÄYDÄ. Mutta kyllä minulla käykin täällä ihmisiä. En vain aina jaksa muistaa, kuka on käynyt. Yksi käy aina laulamassa ainakin kolme virttä, toinen lukee minulle, joku on sieltä seurakunnastakin, taitaa olla se vapaaehtoinen, lähimmäinen? Omaiset tuovat ruokaa ja soittavat joka aamu klo 9. Ei minulla hätää ole, mutta yksin ei ole hyvä olla, on niin paljon asiaa, paljon kerrottavaa, paljon sanoja ja ajatuksia. Olen ollut aikanaan niin monessa mukana, itsekin vapaaehtoistyössä ja toiminnassa. Päässä on niin paljon ajatuksia, muistoja, taivaskaipuutakin. Koska oikein on minun aikana lähteä? Niin kun sitä ei tiedä, vastaan, kukaan ei tiedä, paitsi Taivaan Isä. Meidän paras ystävämme ja turvamme. Lauletaan taas se tuttu virsi ennen kuin lähdet, Päivä vain ja hetki kerrallansa. Ja tule taas käymään ja tulethan sinä, sinä tulet, tiedän sen.

Autolle kävellessäni ajattelen mielessäni, että tulenhan minä, tulen siihen saakka, kunnes et enää avaa oveasi.” Mitähän sinulle nyt kuuluu?

Yksikin ihminen on tärkeä, yksikin elämä on tärkeä. Terhokodin johtaja, lääkäri Juha Hänninen, luennoi keväällä Saattohoidon seminaarissa Lahdessa, että saattohoito on parhaimmillaan kohtaamista ja vuorovaikutusta. Se on ihmisen tyynnyttelyä, vakuuttamista ja turvaamista. Siis arvokkaan ihmiselämän turvaamista hyvään loppuun saakka. Ajattelen itse, että ikäihmisen kohtaamisessa on paljon samoja piirteitä kuin saattohoidossa tai sairaansielunhoidossa. Kohtaamista, vuorovaikutusta, kuulemista ja tyynnyttelyä. Eli hyvän ja turvallisen ilmapiirin luomista. Ei unohdeta näitä kohtaamisia ja kotikäyntejä. Sillä se yksikin käynti on tärkeä.

Virve Valkeavuori

johtava diakoniatyöntekijä, Hollolan seurakunta

Onko sinulla tarina kerrottavaksi? Lisää tarinoita ihmisten kohtaamisista kirkon työssä voi lähettää tarjolle julkaistavaksi Kumppanin verkkojutuissa osoitteeseen tuulia.matilainen@evl.fiEvankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta