Terveisiä kirkolliskokouksesta: 7.5.2015 | Tampereen hiippakunta

Terveisiä kirkolliskokouksesta: 7.5.2015


Kirkolliskokousedustajat Olli-Pekka Silfverhuth ja Jari Kemppainen kertovat päivittäin kokousterveisiä. Torstain kuulumiset Silfverhuthilta:

Torstai oli monille toivoa täynnä

Kirkolliskokouksen torstaipäivä alkoi jännittyneissä merkeissä. Seurakuntarakenneuudistuksesta käyty yleiskeskustelu päättyi yksityiskohtaiseen käsittelyyn, jossa käytiin läpi esiin nousseita muutosesityksiä.  Nämä liittyivät diakonian viran säilymiseen seurakuntaan sijoitettuna virkana, yhtymärovastin rooliin hallinnollisena esimiehenä ja seurakuntaneuvoston puheenjohtajuuteen.  Nämä muutokset eivät kuitenkaan menneet läpi, vaan lakivaliokunnan kanta jäi voimaan. Ensimmäisen käsittelyn jälkeen oli sitten aika jäädä odottamaan illalla tapahtuvaa toista käsittelyä.

Päivän aikana käytiin läpi myös Kirkon keskusrahaston, kirkkohallituksen ja hiippakuntien vuosikertomukset, joista talousvaliokunta oli tehnyt perusteellisen mietinnön.  Viime vuoden osalta Kirkon keskusrahaston ja hiippakunnan taloudesta oli paljon myönteistä kerrottavaa, mutta tiukat ajat ovat yhä edessä.

Iltapäivällä käytiin läpi mietintöjä ja valiokunnatkin kokoontuivat vielä viimeisen kerran tällä viikolla. Pieni hengähdystauko ennen illan ratkaisevaa rakennemuutosäänestystä oli paikallaan.

Päivällisen jälkeen oli sitten illan viimeisen täysistunnon aika. Edessä oli seurakuntien paikallisrakenteiden muutosesityksen toinen käsittely ja ratkaiseva äänestys. Toisen käsittelyn yhteydessä ei enää ollut mahdollisuutta yleiskeskusteluun, mutta tuskin kenelläkään siihen mitään uutta olisi ollut sanottavana. Useampi edustaja oli tehnyt laskelmia tilanteesta, ja määräenemmistön löytyminen tuntui olevan tiukilla. Napin painallusten jälkeen taululle jäi palamaan 78 Jaa – ääntä, 31 Ei – ääntä.  Määräenemmistöä ei syntynyt, ja uudistus jäi raukeamaan.

Osassa seurakunnista ollaan helpottuneita, osassa pettyneitä.  Yleinen ja yhteinen ymmärrys on, että jotain hallinnolle ja rakenteelle täytyy tehdä. Tämä esitys oli kaukana täydellisestä, mutta olisiko se ollut riittävä? Tämä esitys olisi tuonut maamme tietyille alueille ongelmia ja lisännyt hallintoa, monille seurakunnille sen läpimeno olisi varmistanut toiminnallisen itsenäisyyden? Nyt joka tapauksessa jatketaan nykyisellä lainsäädännöllä. Se tarjoaa mahdollisuuden innovatiiviselle ja vapaaehtoiselta pohjalta rakennettavalle hallinnolliselle yhteistyölle.  Siitä on jo esimerkkejä Tampereen hiippakunnassa. Valitettavasti on toisenlaisiakin esimerkkejä. Yhtä kaikki, nyt on aika osoittaa solidaarisuutta ja yhteisvastuuta. Peruskysymys on edelleen sama.  Rakenteita on uudistettava määrätietoisesti.

Olli-Pekka Silfverhuth

 

 Evankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta