Terveisiä kirkolliskokouksesta: Tiistai 5.5.2015 | Tampereen hiippakunta

Terveisiä kirkolliskokouksesta: Tiistai 5.5.2015


Kirkolliskokous kokoontuu tällä viikolla Turussa. Kirkolliskokousedustajamme Olli-Pekka Silfverhuth ja Jari Kemppainen kertovat päivittäin kokousterveisiä. Tiistain kuulumiset välittää Olli-Pekka Silfverhuth:

Tiivis tiistai

On tärkeää, että erilaiset mielipiteet voidaan tuoda vapaasti ja rehellisesti esiin. Se on tehtävä rakkaudessa, toinen toisensa kunnioittamisessa keskenään kilpaillen.” Näin ohjeisti Mikkelin piispa Seppo Häkkinen kirkolliskokouksen avajaisjumalanpalveluksensaarnassa kirkolliskokousta, joka aloitti kevätistuntokautensa täysitunnoilla tiistaiaamuna.

Heti alkuunsa kokous sai kuunnella varsin keskittyneenä Viron kirkon uutta arkkipiispaa Urmas Viilmaa, joka toi sisarkirkon tervehdyksen Suomenlahden eteläpuolelta. Tervehdyksessään hän avasi myös pysäyttävällä tavalla Viron luterilaisen kirkon tilannetta. Kirkko kärsii jäsenkadosta, ja talous on muutenkin tiukilla. Arkkipiispa Viilma totesi Viron luterilaisen kirkon toimivan suhteellisessa köyhyydessä, jossa työvoima on vähäistä ja palkkataso alhainen. Silti työtä on paljon. Papit ovat ylikuormitettuja, ja suurimmassa osassa maalaisseurakuntia he ovat ainoat työntekijät, jotka edes saavat työstä säännöllistä palkkaa. Muut työntekijät toimivat seurakunnissa vapaaehtoisina tai heille maksetaan vain työtuntien mukaan. Puheenvuoro oli kuitenkin rehellinen kuva siitä todellisuudesta, joka heijastelee laajemminkin Euroopan kirkkojen todellisuutta. Tämä tuo suhteellisuutta myös oman kirkkomme tilanteen tarkasteluun.

Toinen merkittävä vieras Turussa oli tänään ministeri Päivi Räsänen. Hän toi valtiovallan tervehdyksen kirkolliskokoukselle. Ministeri nosti esiin kirkon merkitykseen yhteisöllisyyden rakentajana ja tasa-arvoisen avioliittolain luoman haasteen kirkolle. Arkkipiispan vastauspuheen jälkeen juotiin kahvit, jonka jälkeen kokousväki hajaantui valiokuntatyöhön. Itse olen talousvaliokunnassa, joka on tehnyt tiiviisti töitä jo sunnuntai-illasta alkaen.

Illalla viimeisessä täysistunnossa käytiin lähetekeskustelua kirkkohallituksen ja hiippakuntien toimintakertomuksista sekä uudesta diakonivirasta. Erityisesti jälkimmäinen herätti monipolvista keskustelua eikä ihme. Onhan tämä asia ollut kirkolliskokouksen asialistalla ja valmistelun rattaissa jo kymmeniä vuosia. Lähetekeskustelun ensimmäisten puheenvuorojen pohjalta ratkaisun löytäminen ei tälläkään kertaa ole helppoa, vaikka perusteellista valmistelutyötä on tehty.

Tiiviin päivän isona kysymyksenä kuitenkin oli rakenneuudistus, josta puhuttiin käytävillä, kahvipöydissä ja monissa kohtaamisissa. Tämän asian käsittely alkaa keskiviikkona. Lopputulosta on hyvin vaikea ennustaa. Kiinnostavaa nähdä mihin suuntaan keskustelu lähtee etenemään.

Olli-Pekka Silfverhuth

 

Lue myös:

Terveisiä kirkolliskokouksesta: Maanantai 4.5.

 

 Evankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta