Toivon valoa | Tampereen hiippakunta

Toivon valoa


Lapsuuteni kodissa pidettiin käytävässä yövaloa. Jos yöllä piti liikkua, näki mihin mennä. Pimeässä riitti pienikin valo. Kirkas lamppu olisi vain häikäissyt.

Vähäinenkin valo luo luottamusta. Epätoivoiselle voi yksikin odotettava asia antaa uusia voimia. Huomiseen jaksaa, kun on jotain, josta voi iloita jo etukäteen.

***

Toivon aiheita ei ole viime aikoina liiaksi esiin nostettu. Sellaisista on pulaa niin meillä kuin muualla. Maan talous on alamaissa, maanosan naapurissa sodat viskovat ihmisiä pakomatkoille, maapallon ilmasto muuttuu kuumemmaksi. Ongelmia riittää pienestä suureen.

Toivon puute tuottaa takertumista hyvien asioiden mielikuviin. Yhteisistä asioista sopiminen käy työlääksi ja vaatii enemmän vaivannäköä, toisten arvostamista ja omasta joustamista. Jos vaikeudet alkavat vaikuttaa ylivoimaisilta, ihmiset käyvät lyhytjännitteisiksi ja alkavat osoitella syypäitä.

***

Pääsiäistä edeltää paastonaika. Viimeisen viikon päivinä askel hidastuu. Kuljetaan Kristuksen kärsimyksen tiellä. Puhe vaimenee. Ei ole sanottavaa. Ei tee mieli huutaa eikä hyppiä. Lähestyvän kuoleman kauhut vaientavat Jeesuksen matkatoveritkin.

Ristin luona ei rohjeta osoitella. Ei tee mieli syyttää ketään – mitä se auttaisi? Syyttömän surma vie sanat sivusta katsojien suusta. Mieletön ja oikeudeton kohtalo laajenee kuvaksi koko maailman pimeydestä. Enhän vain ole minäkin syyllinen hänen kärsimykseensä – meidän kärsimyksiimme?

***

Pitkäperjantain takaa odotetaan pääsiäistä. Siitä kajastaa jo hento valo. Tulevaisuus on tuntematon, mutta siellä näkyy jo pieni valopilkku, riittävä vakuuttamaan ja antamaan toivoa. Sen rohkaisemana uskaltaa ottaa askelia, vaikkei vielä näe muuta kuin oman polkunsa lähimmät käänteet.

Kun pääsiäisen aamu koittaa, kuoleman pimeys väistyy. Valo valtaa talot ja mielet. Toivo avaa käpertyneet sydämet. Ylösnoussut Herra tervehtii: Rauha teille!

***

Toivo muuttaa ihmisiä. Se saa tähtäämään tulevaisuuteen ja tekemään oman osuutensa sen puolesta. Edessä on jotain, mitä kannattaa odottaa. Siellä on toivoa, valoa ja voimaa.

Iloista pääsiäistä!

Tampereen piispantalossa 17.3.2016Evankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta