Yhteistä leipää ja laulua | Tampereen hiippakunta

Yhteistä leipää ja laulua


Hiippakuntasihteeri Raine Haikarainen muistelee:

“Muistan ensikontaktini Jaakko Löyttyyn erittäin hyvin.  Olin juuri päässyt armeijasta ja saanut nuorisopastorin työn Helsingin suurimmassa seurakunnassa. Virka oli vaativa ja siksi piti perehtyä nuorisotyön viimeisiin virtauksiin. Ensitöikseni marssinkin Nuorten Keskus ry:een ja kysyin, mikä materiaali oli sillä hetkellä eniten kysyttyä. Julkaisusihteeri iski käteeni juuri ilmestyneen levyn Asioita, joista vaietaan (1974).

Ensivaikutelma oli tyrmistyttävä. Kannen väritys oli hurja, samoin laulajan ääni ja levyn sointimaailma. Levy oli kuitenkin pakko ostaa, ryhtyä kuuntelemaan ja samalla laulut alkoivat elää. En tuolloin aavistanut, miten monta kertaa ja eri yhteyksissä tulin seuraavina vuosina törmäämään Jaakko Löyttyyn. Hetkiin on mahtunut monia kohtaamisia, konsertteja, yhdessä suunniteltuja hankkeita ja tehtyjä haastatteluja. Näistä rikkaista muistoista haluan nostaa esille yhden.

Olimme saaneet tammikuussa 1984 muusikko Pekka Ruuskan kanssa kutsun DDR:n Hirsluchissa järjestettyyn uusien hengellisten laulujen seminaariin. Juuri ennen matkaa oli valmistunut Laulu yhteisestä leivästä -levyn raakamiksaus. Ruuska oli levyn tuottaja ja kuuntelimme uunituoretta äänitettä matkan aikana. Vielä keskeneräinen kokonaisuus teki suuren vaikutuksen. Hienoon musiikkiin ja sanoituksiin sekoittuivat itäisen Saksan ja historiallisen seminaarin poikkeukselliset tunnelmat.

Matkalta palattuamme kiiruhdimme lentoasemalta suoraa päätä Helsingin Vanhalle ylioppilastalolle. Siellä järjestettiin Suomen Lähetysseuran 125-vuotisjuhlien ohjelmatarjontaan kuulunut Laulu yhteisestä leivästä -konserttikokonaisuuden ensiesitys. Erottavat väliseinät oli kaadettu ja lavalle nousivat yhdessä maamme eturivin gospellaulajat ja –muusikot: Löytyn veljekset, Jukka Leppilampi, Taru Hallama, Outi Terho, Pekka Ruuska ja Jouko Laivuori. Esitystä tukivat Kaija Löytyn runot ja Tuomo Mannisen diakuvat. Sali oli tupaten täynnä ja kaikki halukkaat eivät mahtuneet sisään. Mutta ne, jotka mahtuivat, muistavat varmasti konsertin ainutlaatuisen ja tihentyneen tunnelman.

Kirjoitin seuraavana päivänä konsertin arvostelun Kirkko ja kaupunki-lehteen (2.1.1984). Totesin tapahtuman olleen yksi suomalaisen gospelmusiikin historiallisista hetkistä. Hienon musiikin lisäksi kokonaisuutta oli hallinnut ”eräänlainen sakramentaalinen elämännäkemys”, jossa ”leivän synty, ihmiskunnan ykseys, ehtoollisen mysteeri ja toivo sulautuvat yhteen. Musiikki tukee kokonaisuutta hallitsevaa syntymän ja kuoleman vuoropuhelua: hiljaista kuiskausta ja suoraa huutoa. Puhtaasti teologisesti arvioiden Löytyn tekstit ovat kantavia ja niillä on myös vahva ekumeeninen ulottuvuutensa”.

Jälkeenpäin olen ymmärtänyt, että samat sanat voisi kirjoittaa monesta muustakin Jaakko Löytyn levystä ja laulusta. Samalla olen huomannut, että 30-vuotta sitten eletty musiikkikokemus on elämys, joka ei poistu muistoista. Joka kerta, kun kuulen Toisiamme siunaten, palaavat sekä DDR:n matka että Ylioppilastalon ikimuistoinen konsertti elävästi mieleeni.”

Lue myös:

Hienon lauluntekijän breikkaus

Eletyn elämän hiekkapaperipinta

Millainen muisto sinulla on Jaakko Löytyn musiikista? Haluaisitko jakaa tarinasi Jaakolle? Ehkä voisit antaa luvan sen julkaisemiseen nimelläsi tai nimimerkillä? Joitakin muistoja otetaan mukaan uuteen Jaakko Löytystä kertovaan keväällä esitettävään televisiodokumenttiin – voisitko sinä ehkä olla yksi muistelijoista?

Kuva: Hannu Jukola

Kuva: Hannu Jukola/Suomen Lähetysseura

Muusikko Jaakko Löytty täyttää ensi vuonna 60 vuotta. Tampereen hiippakunta on syksyn ajan julkaissut verkkosivuillaan Jaakko Löytyn lauluihin liittyviä muistoja ja tarinoita. Muistoja kerätään edelleen, ja ne luovutetaan juhlavuonna kokonaisuudessaan Jaakko Löytylle. Lisäksi Suomen Lähetysseura tuottaa televisiossa esitettävän dokumenttiohjelman, johon myös kootaan tarinoita siitä, mitä Löytty on merkinnyt niin muille suomalaisille lauluntekijöille kuin Löytyn kuuntelijoille yleensä.

Muiston voi lähettää sähköpostilla tammikuun 2014 loppuun mennessä tuulia.matilainen@evl.fi

Jaakko Löytyn juhlavuoden konserttikiertue kantaa nimeä Hyvät sanat – Taivaallinen Sävel. Kiertueen yhtenä tausta-ajatuksena on kiitollisuus musiikin kuuntelijoita ja käyttäjiä kohtaan.

 

Vuodesta 1971 saakka olen sanoittanut ja säveltänyt lauluja, joilla itsensä ilmaisemisen lisäksi on vain se tarkoitus, että niitä lauletaan ihmisille ja niitä laulavat ihmiset. – Jaakko LöyttyEvankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta