Yhteisymmärrysviikko luo dialogia | Tampereen hiippakunta

Yhteisymmärrysviikko luo dialogia


Vesa Keinonen

Yhteisymmärrysviikko järjestetään tänä vuonna 30.1.- 5.2. Kyseessä on YK:n yleiskokouksen vuonna 2010 julistama teemaviikko, jota vietetään maailmanlaajuisesti helmikuun ensimmäisellä viikolla. Suomen viikon suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen.
Tampereen hiippakunnassa yhteisymmärrysviikon tapahtumia järjestetään mm. Lahdessa, Jämsässä, Kangasalla ja Tampereella. Tampereen tapahtumaa ovat toteuttamassa myös pirkkalalaiset.
Tampereen hiippakunnan verkosto- ja yhteisötyön asiantuntija Hanne von Weissenberg uskoo teemaviikon voivan edistää uskontojen ja katsomusten keskinäistä ymmärrystä ja tuntemusta.
-Sitä kautta on taas mahdollista vahvistaa uskontojen roolia yhteiskuntarauhan rakentajina.

Asiantuntija Hanne von Weissenberg.

Tänä vuonna viikon teemana on itsenäisyyden juhlavuoteen liittyen Monien uskontojen ja katsomusten Suomi. Von Weissenbergin mukaan maamme sadan vuoden historiassa uskomusten ja katsomusten monimuotoisuus on vaihdellut.
– 1900-luvun alkupuolella olimme hyvinkin monikulttuurinen maa, mutta eritoten toisen maailmansodan jälkeen sulkeuduimme. Maahanmuutto ja uskontojen monimuotoisuus on lisääntynyt vasta 1980-luvulta alkaen, ja tahti kiihtyy koko ajan.
Koulutusta ja yhteistyötä
Suomessa on hiippakunnan asiantuntijan mielestä monia hyviä edellytyksiä käydä uskontojen ja katsomusten välistä vuoropuhelua.
-Kouluissamme on toistaiseksi moniin Euroopan maihin verrattuna erittäin korkeatasoinen uskonto- ja katsomusopetus. Tämän asian tärkeyttä ei voikaan liioitella.
Merkittävää on von Weissenbergin mukaan sekin, että uskonnolliset yhteisöt tekevät jatkuvasti yhteistyötä koulujen ja viranomaisten kanssa.
-Tätä täytyy jatkossa vain lisätä. Ja virallisten, korkean tason tapaamisten rinnalle pitäisi luoda entistä enemmän mahdollisuuksia turvallisissa tiloissa tapahtuville ihmisten aidoille kohtaamisille.

 

Tampereen paneelissa mukana nuoria
Yhteisymmärrysviikolla Tampereen museokeskus Vapriikissa järjestetään 1.2. nuorten katsomuspaneeli. Sitä on ollut toteuttamassa muun muassa Tampereen seurakuntien yhteiskunnallisen työn diakoni Heidi Repo.
-Viime vuonna järjestimme vastaavanlaisen paneelin ja se onnistui hyvin. Odotan nytkin, että nuoret puhuisivat rohkeasti siitä mitä he elämässään kokevat ja näkevät.
Revon mukaan on havaittavissa, että monilla nuorilla uskonnon harjoittaminen on tavallaan laimentunut.
-Tämä koskee erityisesti toisen polven maahanmuuttajanuoria, jotka muutenkin taistelevat paikastaan yhteiskunnassa.
Kristittyjen, muslimien ja Bahá’í-yhteisön lisäksi tänä vuonna Tampereen katsomuspaneeliin osallistuu myös mormonikirkon edustaja.
-Jatkossa mukana voisi mielellään olla muitakin katsomuksia ja uskontokuntia, Repo kannustaa.

 

Myös Lahti ja Jämsä mukana
Lahdessa järjestetään 1.2. yhteisymmärrysviikon tapahtumana Uskonnot Lahdessa –kierros.
-Sen aikana tutustumme ohjatusti joihinkin kaupungissamme toimiviin uskontoihin. Käymme siis vierailuilla eri kirkoissa ja temppeleissä, sanoo Launeen seurakunnan kirkkoherra Heikki Pelkonen.
Hän toimii myös Lahden uskontojen välisen työryhmän puheenjohtajana. Siihen kuuluu jäseniä useista eri kirkoista ja uskonnoista.
-Tapaamme joitakin kertoja vuodessa ja suunnittelemme kaikille avoimia tapahtumia tai tempauksia. Esimeriksi viime vuonna kokoonnuimme yhteisymmärrysviikolla ruoan ääreen. Meillä on ollut myös musiikkitilaisuuksia ja rauhankulkue.
Jämsässä puolestaan vietetään 4.2. toimintapäivää, johon osallistuu paikallisen Auvilan vastaanottokeskuksen asukkaita sekä ”kantajämsäläisiä”. Ohjelmassa on yhteinen ruokailu, paneelikeskustelu ja toimintapisteitä.
-Päivän tavoitteena on edistää kulttuurien ymmärtämistä ja yksilöiden kohtaamista. Ihmiset asettuvat dialogiin luonnollisessa ympäristössä, toiminnan kautta, kertoo Jämsän seurakuntapastori Matti-Pekka Piirainen.
Vastaavanlainen toimintapäivä pidettiin Jämsässä myös viime vuonna.
-Tämän vuoden tapahtuman suunnitteluun kutsuimme mukaan vastaanottokeskuksen asukkaita. Heitä saapuikin paikalle yli 50 henkilöä. Kokemus viime vuodelta oli siis ilmeisesti molemmin puolin positiivinen.

www.yhteisymmarrysviikko.fi
worldinterfaithharmonyweek.com

Lue myös: Jordanian kristityt rakentavat siltojaEvankelis-luterilainen kirkko
Sakasti kirkon työntekijöille
Kirkon koulutuskalenteri
Kirkko Facebookissa
Kirjaudu sisään
Hiippakunnan yhteystiedot
Hiippakunnan koulutuskalenteri
Lomakkeita, ohjeita ja materiaaleja
Ohjeet pappisvihkimyksen hakemisesta
Työnohjaus
Piispantarkastukset
Uusille työntekijöille
Tuomiokapitulin päätökset
Uutisia hiippakunnasta
Kehityskeskustelualusta
Avoimet työpaikat
Arkisto
Lähetä palautetta
Tampereen hiippakunta | Eteläpuisto 2c, 33200 Tampere | email: tampere.tuomiokapituli@evl.fi
Sivujen toteutus: Tampereen hiippakunta